Hoe Landal GreenParks en Natuurmonumenten al 15 jaar vruchtbaar samenwerken

Landal GreenParks en Natuurmonumenten hebben dit jaar al vijftien jaar een succesvolle samenwerking. Landal is met ingang van dit jaar tevens hoofdsponsor van het Natuurmonumenten kinderprogramma OERRR geworden. Een kijkje in het partnerschap tussen beide partijen.

Landal GreenParks en Vereniging Natuurmonumenten werken al sinds 2005 samen aan het versterken en het behouden van de Nederlandse natuur. Deze samenwerking is belangrijk, omdat de uitkomsten bijdragen aan een betere leefwereld. Landal GreenParks en Vereniging Natuurmonumenten slagen er samen heel goed in om mensen dichterbij de natuur te brengen. En misschien nog belangrijker, ze laten veel kinderen de natuur beleven en zo creëren ze de natuurbeschermers van de toekomst.

De bungalowparken van Landal liggen middenin de natuur

Wat drijft de samenwerking tussen Landal GreenParks en Natuurmonumenten?

Het behouden en versterken van de natuur is hard nodig. Dat hebben Landal GreenParks en Vereniging Natuurmonumenten goed begrepen. De aarde is door productie en consumptie uitgeput, biodiversiteit gaat verloren, het klimaat verandert en de aarde is vervuild. Om ons beter te laten omgaan met die prachtige natuur moet er een verandering komen in ons gedrag. En stap één in die verandering is bewustwording.

En daar vinden Landal GreenParks en Natuurmonumenten elkaar. Door bezoekers aan de parken van Landal GreenParks mee te nemen in de natuur en ze erover te vertellen, creëren ze bewustwording. Die bewustwording zorgt ervoor dat we ons weer meer verbonden voelen met de natuur. En door die verbinding ga je de natuur ook weer meer waarderen.

Vakantieparken worden veel bezocht door gezinnen met jonge kinderen. Dat geeft Landal GreenParks en Natuurmonumenten bij uitstek de kans om deze doelgroep te bereiken. Door kinderen de natuur intensief te laten ervaren, zijn ze eerder geneigd om op volwassen leeftijd ook rekening te houden met onze prachtige natuur.

De samenwerking past ook goed in de duurzame koers van Landal GreenParks. Op duurzaamheidsvlak scoort Landal GreenParks hoe dan ook erg goed, want Landal is dit jaar voor de tweede maal op rij winnaar van de Sustainability Index Award 2019, wat ze tot het meest duurzame reismerk van Nederland maakt.

Natuureducatie en activiteiten op Landal Rabbit Hill

Hoe ziet die samenwerking er dan precies uit?

Wat doen Landal GreenParks en Vereniging Natuurmonumenten dan precies samen om de Nederlandse natuur te versterken en te behouden?

Allereerst leveren ze een bijdrage aan de biodiversiteit door samen te investeren in kleurrijke wilde bloemenweides. Zo worden de gebieden de Vlijmense Ven in Noord-Brabant en Het Geuldal in Zuid-Limburg onderhouden met wilde bloemenweides door Natuurmonumenten, mede gefinancierd door Landal GreenParks.

Natuurmonumenten heeft op dit moment een campagne “Wilde Bloemen”. Landal doet hierin mee door ook bezoekers van hun website door te verwijzen naar Natuurmonumenten voor het aanvragen van een actiepakket Wilde Bloemen. Op de parken zelf kun je verschillende wilde bloemen wandelroutes doen. Of kinderen kunnen in een workshop op een park bloembommetjes maken.

Elk jaar doneert Landal GreenParks 1.000 bomen aan Natuurmonumenten voor het behoud en uitbreiden van de natuur. Ook worden er ieder jaar op de boomplantdagen samen met Greenchoice en gasten van de parken bomen geplant.

Landal GreenParks heeft op de parken in een bosrijke omgeving de mogelijkheid om op excursie te gaan met een boswachter van Natuurmonumenten. De boswachter vertelt uitgebreid en bevlogen over alles wat de natuur te bieden heeft. Erg leuk voor gezinnen met kinderen.

Het OERRR programma

Landal GreenParks is sinds dit jaar hoofdsponsor van OERRR, het programma van Natuurmonumenten met als doelgroep kinderen t/m 12 jaar oud. Doel van dit programma is om kinderen actief te betrekken bij de natuur rondom een park.

Per leeftijdscategorie zijn er verschillende activiteiten ontwikkeld. Denk aan het bouwen van een insectenhotel, het bouwen van hutten, een speurtocht door het bos of op pad met de OERRR Ontdekkaart. Alle 55 Nederlandse Landal parken draaien op dit moment het OERRR programma van Natuurmonumenten.

Ook promoot Landal via de website het routeboekje van Natuurmonumenten. Dit boekje is gratis aan te vragen en bevat de meest mooie gebieden om te wandelen en te fietsen.

Als je nu een verblijf boekt bij één van de deelnemende Landal parken met Natuurmonumentenvoordeel, ontvang je € 50,- extra korting en bij iedere boeking investeert Landal GreenParks in bloemenweides. Je ontvangt dan ook nog de (digitale) wilde bloemen herkenningskaart.

Met Parkvakanties waren we deze maand te gast op Landal Rabbit Hill om te ervaren hoe het OERRR-programma op een Landal vakantiepark in zijn werk gaat. Het was uiterst boeiend om te zien hoe kinderen (waaronder onze eigen) op een actieve en speelse manier met de natuur in aanraking kwamen. Het bouwen van de insectenhotels, het lopen van het Wilde Dieren Pad en het maken bommetjes van zaadjes van wilde bloemen waren leuke en leerzame activiteiten die de kinderen echt enthousiast maakten.

Zadenbommetjes gooien met boswachter Hanne Tersmette
Landal’s Wilde Dieren Diploma

De meerwaarde voor Landal en Natuurmonumenten

Het partnerschap tussen Landal GreenParks en Natuurmonumenten biedt beide partijen meerwaarde. “Onze ambities en doelgroepen passen uitstekend bij elkaar,” aldus commercieel directeur Erik van Essen van Landal GreenParks. “Samen hebben we de ambitie om mensen een onvergetelijke ervaring in de natuur te bieden. Onze gasten zijn al geïnteresseerd in de natuur en trekken er graag – veelal met hun kinderen – op uit. Natuurmonumenten wil met haar activiteiten, waaronder het OERRR-programma, volwassenen en kinderen de natuur laten beleven en dat kan uitstekend op onze parken, die midden in de natuur liggen.”

Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten: “Landal GreenParks draagt de natuur een warm hart toe en dat is in alles te merken. Niet alleen brengen zij mensen in contact met de natuur, maar zij spannen zich ook in voor meer natuurbewustzijn bij hun gasten. En nu, na vijftien jaar samenwerken, is Landal hoofdsponsor geworden van OERRR. Daar zijn we ontzettend trots op! Zo kunnen we gezamenlijk nog meer kinderen stimuleren om naar buiten te gaan en de natuur te leren waarderen.

Waar liggen de mooiste natuurparken van Landal GreenParks?

Landal heeft in het totaal 55 vakantieparken in Nederland, waarvan alle parken omringt zijn door natuur. Hieronder een selectie van de mooiste parken midden in de natuur volgens Parkvakanties.

Landal Rabbit Hill is een voorbeeld van een park wat echt midden in het bos te vinden is. Het park ligt op de Veluwe en is bij uitstek geschikt voor gezinnen met (jongere) kinderen. Je kunt er lekker marshmallows roosteren in de buitenlucht, met de boswachter het bos induiken, insectenhotels bouwen of bloembommen gooien.

Landal Esonstad in Friesland is weer een heel ander park. Esonstad ligt vlakbij de Waddenzee en het grenst aan het Nationaal Park Lauwersmeer. Naast alles wat er te doen is op het park, wakkert vooral de omgeving van dit park de liefde aan voor de natuur. Het mooie Waddengebied en het Lauwersmeer bieden een hele range aan activiteiten, van watersporten tot wadlopen.

Het Wad op vanuit Landal Esonstad

Maak je liever de “grote” oversteek dan is Landal Sluftervallei op Texel écht prachtig. Sluftervallei ligt aan de Oostkant van Texel, op fietsafstand van het strand. Een Waddeneiland geeft weer een andere kijk op de natuur. De uitgestrekte stranden, de wadden en de weidsheid van het landschap op Texel nodigen uit tot ontdekken.

Mocht je een bezoek brengen aan één van de parken aan de Waddenzee, vergeet dan niet de prachtige WAD Film te bekijken van Ruben Smit, ook mede mogelijk gemaakt door Landal en Natuurmonumenten.

Landal Landgoed De Hellendoornse Berg heeft een meer landelijke ligging. Maar toch ligt ook dit park midden in het groen. Landgoed De Hellendoornse Berg ligt tegen Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug in Overijssel aan, een prachtig heuvelachtig natuurgebied met heide, uitgestrekte bossen en allerlei dieren. Een geweldig gebied om te wandelen en te fietsen.

Over heuvellandschap gesproken, Landal Hoog Vaals vormt een fantastische uitvalsbasis om de Limburgse heuvels te verkennen. Het Krijtlandpad (een bekende wandelroute van 90 km lang) loopt langs Landal Hoog Vaals. Via (een deel van) deze route ontdek je het krijt van het Mergelland Plateau, de glooiende weiden en de boomgaarden en de rivieren de Geul en de Gulp.

En zo heeft Landal GreenParks nog veel meer parken midden in de natuur.

Meer informatie:
https://www.landal.nl/
https://www.natuurmonumenten.nl/


Met dank aan:
Laurens Taekema, oprichter van Parkvakanties. Parkvakanties is dé vakantiepark-specialist van Nederland.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *