Hey Randstad-ouder, ga eens een weekje kamperen!

Onlangs verscheen dit onderzoek van Jantje Beton over (het gebrek aan) buiten spelen. Uit dat onderzoek blijkt dat 15% van de kinderen nooit buiten speelt. Treurig toch? Kinderen van hoger opgeleide ouders in de Randstad spelen over het algemeen het minst buiten. Meer buiten spelen is goed voor kinderen, dat draagt o.a. bij aan de intellectuele ontwikkeling, de creativiteit en het zelfvertrouwen.

Noodoproep naar provincies

Jantje Beton verstuurde eerder al een oproep naar alle provincies in Nederland. Aan de hand van een brief, die vast onderop de stapel terecht is gekomen. Want wat moet een provincie nou met zo’n probleem? Tips die werden gegeven in die brief waren ‘geef kinderen de ruimte om te spelen, voorzie kinderen van een groene en gezonde leef- en speelomgeving en verbind maatschappelijke partijen en stimuleer samenwerking’.

In de brief komen prachtige zinnen voor als ‘ Een integrale aanpak op de omgevingsvisie met een gebalanceerde mix van ruimtelijke en sociale perspectieven vormt dan het beleidsmatige sluitstuk.’ 

Snap je het nog? Wát moet de provincie nou precies doen? Ik ben benieuwd of er ook maar één provincie is die heeft gebeld met Jantje Beton voor advies. Op welke manier zij dit probleem kunnen aanpakken… 

Waar zijn de ouders in dit verhaal?

Goed, op de provincies moeten we waarschijnlijk niet wachten. Maar kunnen we dit als ouders zelf niet gewoon oplossen? Waar Jantje Beton vooral in gesprek wil gaan met gemeenten, de overheid en maatschappelijke partners, denk ik dat vooral OUDERS dit probleem kunnen oplossen. Een paar simpele ideeën?
– Pak de fiets en een rugtas en ga picknicken, neem een bal mee en spelen maar
– Doe ‘een rondje speeltuintjes’. Wandel in je wijk van speeltoestel naar speeltoestel, kinderen spelen overal graag een kwartiertje. Voor je het weet, ben je anderhalf uur verder
– Doe een oproep in de buurtapp of Facebook groep van je wijk voor een potje verstoppertje. Zorg voor een snack (mag zelfs gezond) tussendoor. Een gezellige middag met nieuwe vriendjes uit de buurt voor latere speelafspraakjes.

Een overdosis buiten spelen

Wil je je leven rigoureus beteren? Dan ben je nog nét op tijd, ga lekker een weekje kamperen! Gewoon in Nederland, op de camping. 
Op de camping móet je wel naar buiten, want zo werkt het daar. Je bent onder de mensen, het is een omgeving ingericht op kinderen, er worden razendsnel vriendjes gemaakt en er is een animatieteam dat elk dagdeel iets (buiten) organiseert. Denk aan trefballen, waterspelen, stormbanen, levend stratego, kampvuurspelletjes en meer leuks. Je zult zien dat je kids het animatieprogramma al snel belangrijker vinden dan hun smartphone.

Ik durf te wedden dat je kinderen de camping geweldig vinden. Een opgooitent is zo gekocht. En houd je van iets meer luxe? Boek dan een glamping safaritent. Wel de luxe van binnen, maar de magie van de camping om je heen.

Kun je geen hele week vrijmaken? Ga dan een lang weekend of kijk eens naar opa’s of oma’s! Tot en met eind september zijn de de meeste campings en vakantieparken in Nederland gewoon geopend en zijn er veel mensen. No excuses, op naar buiten! Veel plezier samen 🙂

Dit artikel is geschreven door: Wendy Oude Veldhuis van Animatiewerk.nl
Animatiewerk.nl verzorgt animatieteams en animatieprogramma’s op vakantieparken in Nederland, België en Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *