Geocachers, wat moet je ermee?

(Door Carin Silvertand) Geocachen is een grote hobby van mij en mijn man. Wij doen dit het liefst in de natuur. Lekker het bos in, wandelen en opzoek naar de schat (hieronder wat foto’s van onze geocache avonturen). Nu vroeg ik mij af zijn die geocachers niet een mooie doelgroep voor de horeca en recreatiebranche? Om dit uit te zoeken heb ik een klein onderzoekje gedaan onder geocachers. 1 ding is zeker, geocachers geven graag hun mening. In 1 dag tijd 100 reacties op de enquête en na 2 weken hebben zo’n 200 geocachers gereageerd.

Geocaching; de recreatieve versie van schatzoeken
Geocaching; de recreatieve versie van schatzoeken

Ik zal eerst eens beginnen met wat cijfers in 2013 hebben zo’n 26.400 teams minimaal 5 caches gevonden. Deze teams kunnen bestaan uit 1 persoon maar ook uit meerdere, zo gaan wij weleens met z’n vijven op pad. Wanneer wij gaan cachen komen we regelmatig andere teams tegen en wat zo leuk is de teams zijn allemaal zo verschillend qua motivatie en leeftijdsopbouw. Zo gaat de één voor het avontuur en de ander puur voor het vinden van de cache. Maar de meeste cachers vinden de wandeling het belangrijkste. Doordat de caches gelegd worden door mensen uit de buurt kom je vaak op bijzondere plekken waar je anders nooit zou komen, dit maakt geocachen voor vele extra interessant. Oh ja en als je dacht dat alleen de jonkies met een gps rondlopen heb je het fout. Zo is maar 14% van de ondervraagde onder de 30. De grootste groep is tussen de 40 en 50 jaar zo’n 38 procent. Dan nog een interessante bijna alle respondenten gaan geocachen als ze op vakantie zijn. 24% zoekt hier zelfs hun vakantie op uit! Dus heb je een mooie cache bij je accommodatie / park liggen is de kans zeer groot dat de cachers deze zullen gaan lopen.

Maar wat kan je als horeca of recreatieondernemer nu met deze groep mensen, die geheimzinnig kijkend op hun gps door het bos of dorp/stad lopen? Op de vraag of de cachers een horecagelegenheid aangaan die langs de route ligt geeft 55% aan dit zo nu en dan te doen, 9% zegt meestal gebruik te maken van de horecagelegenheid. Dit betekend dat toch nog zo’n 32% zijn eigen boterham meeneemt en deze lekker op een bankje in het bos op eet. Of geocachers een nieuwe markt zijn ik weet het niet. Ze zullen zeker extra centjes in het laadje brengen voor de horeca ondernemers en extra bezoekers opleveren bij sommige natuurgebieden en onbekende plekjes. Zit je in de verblijfsrecreatie en heb je mooie routes in je omgeving liggen is de kans groot dat er geocachers ook op jouw park afkomen! Een beetje promotie en leuk arrangementje richting deze doelgroep kan geen kwaad maar maak het echter niet te commercieel! Uit opmerkingen en discussies op forums is voor veel geocachers commercieel een vies woord!

Meer informatie over geocaching is te vinden op: www.globalcaching.nl (het Nederlandse portaal voor geocaching), www.geocaching.com of stuur een mailtje info@carinsilvertand.nl

Met dank aan: Carin Silvertand, www.carinsilvertand.nl

Eén reactie

  1. Ik doe nu al 3 jaar aan Geocaching en heb er nu 247 gevonden. Wij gaan ook vaak ergens in de buurt eten als we een leuke Multi hebben gedaan. Een ding: een van de regels van Geocaching is dat het niet commercieel mag zijn en dit stukje is wel degelijk commercieel! ;D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *