En als je straks je tanden aan het poetsen bent

tanden poetsenDe laatste woorden van Herman Wijffels bij zijn presentatie waren: “en als je dan straks je tanden aan het poetsen bent, en je kijkt in de spiegel, beantwoord dan is deze vraag: Wat is mijn effect van mijn leven/handelen op de aarde?
Het zou een mooie geruststellend antwoord voor me zijn als ik daarop zou kunnen antwoorden dat ik de aarde toch iets mooier achter laat dan dat ik hem heb aangetroffen.

De werkelijkheid is helaas anders! Ik hoef maar eens kritisch door mijn klerenkast te gaan om te weten dat ook daarin spullen liggen die niet helemaal deugen. Die wellicht door mensen in Bangladesh zijn gemaakt onder erbarmelijke omstandigheden. Of ik neem een kijkje in de speelkamer van onze jongens. Ook daar zijn spulletjes te vinden die met niet zulke duurzame stoffen zijn geproduceerd. Afgezien van het feit dat ik veel te veel spullen in huis heb. Meer dan dat ik nodig heb zal ik maar zeggen. Van die spullen die achter in de kast terecht komen, waarmee ik nauwelijks wat heb.
En als ik een kijkje in mijn koelkast neem dan zie ik daar veel te veel melk staan. Dat kunnen wij niet als gezin opdrinken voordat de houdbaarheidsdatum voorbij is. Weer melk die in de goot gaat verdwijnen…
Wat fijn dat er mensen zijn zoals Herman Wijffels die hun spaarzame tijd gebruiken om ons mensen steeds maar weer te wijzen op onze verantwoordelijkheid, die de noodzaak en urgentie laten zien dat we ons gedrag snel moeten aanpassen. Want bij mij werkt het toch wel zo dat ik steeds maar weer, met kleine stapjes mijn gedrag aan weet te passen. Zo blijft een duurzaam leven en handelen voor mij top of mind.
Ik heb mijn tanden gepoetst, ik weet weer hoe ik mijn gedrag kan aanpassen om te zorgen voor een wat betere aarde, ik hoop dat ik de inspiratie die ik van Herman Wijffels heb gekregen, een beetje heb kunnen doorgeven, laat je het mij weten? Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg
https://www.facebook.com/campingheeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *