Dit museumjaar kan niet meer stuk!

Als je als museum wordt uitgeroepen tot ‘beste museum van Noord Holland’, je een 125 jarig jubileum viert en vandaag prinses Maxima op de koffie krijgt – dan is het jaar 2012 nu al bijzonder te noemen!

Veiling bij afslag

Oudste doorvaargroenteveiling ter wereld
In Broek op Langedijk werd in 1887 de eerste groentes geveild bij afslag en dat maakt museum BroekerVeiling de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Het historische veilinghuis wordt nog steeds gebruikt. Kinderen vinden dit vaak het leukste gedeelte van het museum, maar ook vele (inter)nationale toeristen hebben zienlijk plezier als ze leren hoe veiling bij afslag werkt. Het is een spannende activiteit, want als je te laat drukt, dan heb je niks. Druk je te vroeg, dan betaal je te veel.

Varen langs overgebleven eilanden
Vanuit het museum vertrekt een rondvaart waarmee je langs de laatste overgebleven eilanden van ‘Het Rijk der Duizen Eilanden’ vaart. Vroeger waren er ongeveer 15.000 eilanden waar groente werd geteeld. Nu zijn er slechts nog een aantal over, maar geeft wel een goed beeld van de unieke locatie.

De BroekerVeiling

Jeugdsentiment
Toen het museum mij benaderde met de vraag of ik het retailbeleid wilde verbeteren, konden zij niet weten dat ik het museum goed ken. Ik ben tenslotte woonachtig in Noord-Brabant en dan is het niet voor de hand liggend dat je een museum bezoekt in Broek op Langedijk. Echter kom ik oorspronkelijk uit Hoorn, dat vlakbij Broek op Langedijk ligt. Na zeker 12 jaar het museum niet gezien te hebben, stond ik daar ineens weer.

Groentekratje is het magische woord
Er is een nieuw gebouw geplaatst voor het historische veilinghuis. In dit gebouw ‘van de Toekomst’ wordt een nieuwe expositie getoond en zijn er betere mogelijkheden voor de exploitatie van horeca. Echter kwamen de receptie en de winkel niet goed tot hun recht.  Met een enthousiast team hebben we de authentieke ‘BroekerVeilingsfeer’ terug in de uitstraling van de winkel laten komen. De souvenirs worden in plaats van in archiefkasten, nu voor een groot deel in groentekratjes gepresenteerd. Een nieuw assortiment zorgde direct voor meer geïnteresseerde bezoekers. En uiteraard ben ik nu heel benieuwd of prinses Maxima vandaag nog een souvenir voor haar dochters mee naar huis neemt.

“Als we 125 ‘Hoera’ moeten zeggen, dan zijn we nog wel eventjes bezig! Gefeliciteerd Museum BroekerVeiling.”

Ruby Kramer – PanterKist

___________________________________________________________________________

Het project voor Museum Broekerveiling is uitgevoerd in samenwerking met Leisure Result. Hét bureau voor organisatieadvies binnen de vrijetijd. www.resultants.nl

___________________________________________________________________________

PanterKist is geen Kat in de Zak – wat het dan wel is? Ga naar www.panterkist.nl

Volg Ruby Kramer op twitter en connect op LinkedIn
Volg PanterKist op twitter en like op Facebook

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *