Design is veel méér dan vormgeving op de Dutch Design Week

Dat design veel méér is dan alleen vormgeving bleek wel tijdens de ‘horeca en leisure’-tour die op 19 oktober was uitgezet door Conradi Concepts. De Dutch Design Week (DDW) besteedt veel aandacht aan innovatieve productontwikkeling en belevingsaspecten van je aanbod. Voor mij, als Dutch Design-leek, werd de tour een echte eye-opener. De DDW verwacht deze week ruim 250.000 bezoekers; uit binnen e buitenland.

ddw 15 - 02Allegorie van het Zuiden; hoe zet je een sfeer neer
In de Augustijnenkerk heeft ‘De Allegorie van het Zuiden’ een sfeervol onderdak gevonden. Het is een dinner-event in een sfeer van de Oud-Hollandse meesterschilders Breughel en Jan Steen. De basis is en kruisvormige tafelopstelling met hoge houten torens en een diversiteit aan bijzondere details; verhalen in het vloerkleed; bijzondere kandelaars; een houten klokje met houtworm en boktor. De opstelling is bedacht en uitgevoerd door Atelier van Asseldonk in samenwerking met vele (toeleverende) bedrijven uit de regio. En natuurlijk hebben ook ‘de paters’ van de kerk hun zegen aan het project gegeven. Wat bijzonder knap gedaan is; je krijgt bij het binnenlopen van ‘de kerk’ meteen het gevoel dat je en andere wereld binnenloopt, die wel een beetje bekend is (van de schilderijen), maar tegelijk vervreemdend en geloofwaardig overkomt. Aart van Asseldonk is nu op zoek naar een volgende (grotere) uitdaging. Meer informatie: www.aartvanasseldonk.com

De wereld van de virtuele werkelijkheid
Op de onlangs georganiseerde Euro Attraction Show (attractieparken) was Virtual Reality ook al volop aanwezig. Ook ABN AMRO maakte recent een overzicht van de stand van zaken rond VR ontwikkelingen in e toeristische sector. Daar kan Eindhoven, als centrum van de technologie in Nederland natuurlijk niet bij achterblijven. Op de Dutch Design Week werden vooral veel nieuwe creatieve toepassingen met VR getoond. De veelheid aan toepassingen zorgt er voor dat een ontwikkelaar van een attractie of ervaring op een recreatiebedrijf, straks meerdere keuzes heeft uit toepassingen. (en dus niet in de verleiding komt om de techniek als uitgangspunt voor een attractie te nemen.) Een plaatje-praatje-overzicht:


Meer informatongezelige ie: www.hyperspacecollective.com
Meer informatie over de Hyperspaces tentoonstelling op de DDW: www.ddw.nl/evenement/123

wijn uit bekers en in een boevenpak in het Jailhouse restaurant.
wijn uit bekers en in een boevenpak in het Jailhouse restaurant.

Het tegenovergestelde van gastvrijheid
Hoe kun je het best ervaren wat Gastvrijheid is? Door in een omgeving te gaan eten die totaal niet gastvrij is. De Jailhouse diner was de afsluiting van deze bijzondere dag. Afgesnauwd worden door het bedienend personeel; onder het immer ongezelige tl-licht; zelf je troep opruimen; en eten uit blikken schaaltjes die verdacht veel leken op de schaaltjes van het hondenvoer. Alhoewel de ongastvrijheid nog mild was, zorgde het wel weer voor een ‘bijzondere ervaring’. Ook dit valt dus onder design; ‘Experience Design’

Nog enkele beelden uit de tour:

Dit was slechts een greep uit de rondleiding door Conradi Concepts; en helemaal een bescheiden onderdeel van de Dutch Design Week. Voor de deelnemende ondernemers bood de tour volop inspiratie en contacten met creatieve mensen en bedrijven. Nieuwsgierig geworden naar dit soort leisure-tours? Meld je alvast aan voor de volgende Experience Tour in mei. Dan worden de highlights van Maastricht bezocht.

Meer informatie: www.conradiconcepts.nl

Dutch Design Week Eindhoven is nog te bezoeken t/m 25 oktober: www.ddw.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *