De successen van de afgelopen eeuwen volgens Herman Wijffels, maar…

Graag neemt Herman Wijffels tijdens zijn presentatie bij de Rabobank zijn publiek mee in zijn zienswijze. Het is een perspectief vanuit de evolutie; en dan let je niet op een paar jaren! Natuurlijk maakt ook hij zich zorgen over hoe wij ons gedragen en welke gevolgen dat heeft voor onze aarde en ons als mensen.

herman WDe grote successen van de afgelopen eeuwen waren er wel:

  • Het preciezer gaan kijken naar de wereld waarin we leven, we hebben een beschouwende positie ten opzichte van de werkelijkheid weten te ontwikkelen.
  • Het kijken-leren-werken aan het scheppen van een beter leven voor (veel) meer mensen. Dit blijkt onder andere uit de toename van weelde, gezondheid en onderwijs.

babyEr is een verband tussen welvaart en bevolkingsgroei. We zien een explosieve bevolkingsgroei op dit moment in bv. China. Die is direct te koppelen aan de toename van de welvaart.
Interessant is echter dat ook deze groei begrenst is. In Europa zien we al jaren dat de bevolkingsgroei niet meer toeneemt. Onlangs hebben we onze 7 miljardste wereldburger mogen begroeten en de verwachting is dat de 8-miljardste al rond 2020 arriveert. Hoe lang zou het dan duren voor we de 9e kunnen verwachten? En gaat dat nog wel passen?

We zien nu al grote thema’s op ons af komen. Zo is onze zorg, zoals wij die in Nederland kennen, onbetaalbaar aan het worden en is onze ecologische footprint ruim 50% groter dan dat de aarde aan kan. We zijn dus maar aan het doorontwikkelen voorbij het houdbare. Een zorgelijke toestand!
Willen we dit kunnen overleven met elkaar als mensheid dan zullen we ons rap moeten herontwikkelen en onze maatschappij re-designen. Wijffels deed een indringende oproep om onze economie circulair te gaan ontwikkelen, met de hoop dat we dat samen allemaal nog op tijd zullen doen. Haast is geboden, want de onderliggende cijfers liegen er niet om!

Misschien dat jij, net als ik, nog maar even onder de koffie gaat bedenken wat wij zelf vandaag al vast kunnen doen om het verschil te gaan maken. Ik heb de verwarming maar al een tikje terug gezet op 18 graden. Dan moet ik ook wat meer bewegen om warm te blijven, en ook dat is gezonder!
Ik ben benieuwd, wat ga jij vandaag nog aanpakken?

Wees welkom, de polletjes, Watersportcamping Heeg.
https://www.facebook.com/campingheeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *