Consument laat zich steeds minder snel vakantie-angst aanjagen

De media hebben de afgelopen weken veel aandacht besteed aan de risico’s en het leed van de diverse vakantievormen; risico’s op aanslagen; niet-werkende pin-automaten; zwarte zaterdagen, storm, files door boze boeren of (zoals elk jaar) foto’s van campinggasten in de regen. Het lijkt wel of de lezers steeds meer immuun worden voor al die waarschuwingen, want uit de laatste cijfers blijkt dat de meeste bestemmingen er weinig last van hebben.

Om het iets genuanceerder te stellen: De consument vergeet de ellende ook weer snel, want direct na ‘een probleem’ is vaak wel een dip in de boekingen zichtbaar. Het herstel voltrekt zich daarna ook weer razendsnel. Zo heeft de ANWB een goed werkend systeem om de verkeersdrukte in Europa te voorspellen. Leidt dat tot minder reizigers? Het lijkt er op dat de vakantieganger gewoon achter aan sluit in de (voorspelde) files.

De Griekse crisis gaf ook een dip in de vakantieboekingen; Kon er nog wel gepind en betaald worden op de toeristische locaties? Het zorgde slechts tijdelijk voor wat terughoudendheid. Maar de ANVR meldde al vrij snel na de overeenkomst van ‘Europa’ met ‘De Grieken’: “Het langverwachte akkoord gaf Nederlanders weer vertrouwen; zij boekten vorige week +40% meer Griekse vakanties dan de week ervoor.  Vergeleken met vorig jaar boekten tot en met half juli bijna +4% meer Nederlanders een vakantie naar dit Middellandse Zeegebied. Vergeleken met vorig jaar boekten in de afgelopen week zelfs bijna 8% meer Nederlanders een vakantie op de Griekse eilanden of het vaste land. Daarmee lijkt Griekenland weer terug op de kaart.”

regenOok bestemming Nederland mag het jaarlijks ontgelden. Vooral de ‘regenrampjes’ en ‘stormschade’ zijn enkele van de favoriete onderwerpen. Er gaat geen jaar voorbij zonder de beelden van campinggasten die op laarzen (liefst met de rol toiletpapier onder de arm), over het grasveldje soppen. Toch blijkt ook hier geen blijvende schade. Zelfs het ‘ouderwets kamperen‘ (verslag uit Drenthe) lijkt weer bezig met een come-back.

Slechts de officiële reisadviezen van het overheid worden nog trouw opgevolgd. Maar daar is dan ook echt wat aan de hand. De push-factoren om ergens weg te blijven worden steeds minder sterk. Helaas voor Nederland Vakantieland? (blijftochhier.nl) Want dat blijft toch nog altijd een van de meest veilige bestemmingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *