Bij kleur bekennen zie je ongemak ontstaan

Wanneer je kleur gaat bekennen, wanneer je voor een sterk concept gaat staan. Dan gebeurt er wat, en niet iedereen wordt daar altijd blij van. Er ontstaat altijd ongemak, maar waarom?

kleurrijkKleurrijke mensen, kleurrijke bedrijven, ze bestaan. Maar wanneer ben je kleurrijk en waarom zijn juist kleurrijke mensen en organisaties zo spannend? Kleur bekennen, het staat voor reuring brengen, meer aanwezig zijn en aandacht trekken, maar ook of misschien wel juist de tegenpool van de grijze muis. De organisatie die blindelings opgaat in de massa. Het is de 80% die de norm zet. Is het een keuze: ‘grijze muis zijn’? Of is het door angst en onzekerheid gedreven?

Kleurrijk is geen vernislaagje
Hoewel communicatief zijn wel een basis kan zijn, is een kleurrijke organisatie méér dan alleen sterk communicatief. Het is het totaalplaatje, het verhaal, de uiterlijke kenmerken, of we een organisatie wel of juist niet kleurrijk vinden. De organisatie die voorbij de standaard is verworden. Die zijn eigen plan, zijn eigen pad is gaan bewandelen. En wanneer ze dat doen, wanneer ze kleur zijn gaan bekennen, juist op dat moment ontstaat er wat! Er ontstaat ongemak, heel veel ongemak. Niet iedereen houdt ervan om te kiezen voor een kleurrijke organisatie. Niet iedereen voelt zich er goed bij. Dit is plots iets vreemds, iets ongewoons, iets raars.

Bewust Wifi-free
Neem nu onze camping, we bieden geen WIFI aan. Hebben we ook nooit gedaan, en we hebben geen enkele plannen om het de komende jaren wel aan te gaan bieden. Ook niet op een klein plekje, ergens bij de receptie. Nee, wij vinden het niet passen bij de wijze van vrijetijd die we aanbieden. Bij ons komt met zijn vakantie of weekendje weg doorbrengen, omdat men zo dicht mogelijk bij de natuur wil zijn. Omdat men de banden met de vrienden of familie meer wil aanhalen omdat men in het dagelijkse leven al zoveel er niet is of kan zijn. Bij ons komt men om nieuwe (veelal inspirerende) mensen te ontmoeten. Bij ons komt men om weer lekker te aarden en zen te zijn. WIFI past daar niet bij. Op het moment dat men op wifi zit, zit men geestelijk in een andere wereld. Dan had je beter thuis kunnen zijn. We gaan het ook niet een beetje aanbieden, voor de mensen die ‘even’ nog wat moeten checken. Loop dan maar, vijf minuutjes, naar het centrum van Heeg waar het een grote hotspot is. We hebben meer te verliezen wanneer we het wel aan zouden bieden. De sfeer zou direct veranderen, kinderen zouden bij wat minder weer direct een game op de ipad spelen, terwijl ze nu lekker lopen te baggeren met rubber laarzen, in de plassen. Je gaat toch op vakantie omdat je even uit je comfortzone wil worden getrokken, omdat je belevenissen wil hebben. Omdat je verhalen aan het verzamelen bent voor maandag? Het zijn meestal onze seizoengasten die naar wifi vragen.

Weerstand tegen scherpe keuze
Kijk eerst had niemand het, in de vorige eeuw. Internet bestond niet, dus wifi ook niet. Maar toen werd er langzaam maar zeker een netwerk aangelegd. En langzaam maar zeker werd de vraag ook bij ons gesteld, krijgen we hier ook wifi? De vraag werd per jaar wat vaker gesteld, onze keuze werd soms niet begrepen. En nu hoort wifi bij het leven, zoals aardgas en elektra ook gewoon erbij horen. Op vrijwel elke camping, zelfs de kleine boerencampings, wordt wifi aangeboden. En bij ons nog steeds niet. Dat is een sterk afwijkend ding, dat is echt kleur bekennen, daar hebben we vaak ongemak zien ontstaan. Want het is a typisch en niet iedereen houdt daar van. Sommige zullen het echt missen, zullen echt niet zonder kunnen. Anderen blijven wel omdat de rest van het concept van onze camping wel tof vinden, maar uiten nog af en toe hun verzet er tegen. Maar er komen juist ook heel veel mensen die na de wifi detox ons groot gelijk geven. Juist het niet aanbieden van wifi, was van extra waarde. En dan heb je nog een aantal mensen die er juist op af komen, omdat ze zelf gewoon even helemaal niet aan de wifi willen.

Inspirerend
Kleur bekennen laat niemand onverschillig. Bij kleur bekennen zou je door de reacties wat onzeker kunnen worden, maar ons advies, blijf nadenken en blijf vooral je eigen pad volgen. Want van grijze muizen krijg je vrijwel nooit energie & inspiratie. En juist dat is waarom onze gasten toch op vakantie gaan, om weer vol energie en inspiratie naar huis te gaan om het dagelijkse leven weer aan te kunnen?

Wanneer heb jij voor het laatst echt kleur bekend? We zijn benieuwd, wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *