Beinvloeden van het keuzegedrag, hoe zou dat kunnen?

Karin van Watersportcamping Heeg is stellig: “In vrijheid mijn keuze kunnen maken, het is voor mij super belangrijk. In ieder geval, moet ik het gevoel hebben dat ik in vrijheid mijn keuze kan maken. Niet dat de keuze mij wordt opgelegd!

Daarnaast geven teveel opties mij weer ‘keuzestress’! Iets waar ik me ook niet helemaal lekker bij voel. En…..we weten dat we in de toekomst heel andere keuzes zullen moeten gaan maken. Kortom, hoe krijgen we het voor elkaar dat we andere keuzes gaan maken?

Want ook wij maken nog dagelijks verkeerde keuzes wanneer het om het klimaat gaat. We eten nog steeds vlees, drinken koeienmelk, verwarmen onze huizen en het water met gas en rijden in een auto op fossiele brandstof. Kortom, ook wij maken nog steeds verkeerde keuzes. Daarin staat onze camping niet alleen, dat maakt het misschien nog wel triester! Hoe krijgen we ons allemaal aan de goede keuzes? Dan zijn er vier aspecten die daarbij helpen: Laten we hier met zijn alle, vol op inzetten:

  • Bekwaamheden: Zijn we goed geïnformeerd over de impact van de verschillende keuzes? En hebben we de kennis, informatie en vaardigheden om andere keuzes te kunnen gaan maken?
  • Motieven: In hoeverre sluiten de waarden achter verduurzaming aan bij die van de consument? Leiden veranderingen in duurzaam gedrag tot een positieve emotie (we kunnen op de oude voet niet doorgaan!) Zijn er persoonlijke voordelen als gezonder, gelukkiger en langer leven?
  • Omstandigheden: Welke kosten en welke winst zit er in bij de gedragsverandering?Past een ander gedrag bij de (regionale) cultuur?
  • keuzeprocessen: Welke bewuste en onbewuste keuzeprocessen bepalen de wijze waarop we ons dagelijks gedragen? Kiezen we associatief of doorlopen we juist een systematisch afwegingsproces op het moment dat ons keuzegedrag tot stand komt?

Op het moment dat we duidelijk hebben welke factoren in welke mate van invloed hebben op ons keuze gedrag, kunnen we bepalen hoe we de verandering van gedrag kunnen bewerkstelligen.

Nu maar weer eens opzoek naar een afstudeerstudent die dit voor ons wil onderzoeken. Immers, deze transitieopgave moeten niet alleen wij door gaan maken, maar de hele maatschappij! Hoe cool zou het zijn wanneer wij met onze camping nog veel meer de juiste keuzes maken! We zijn benieuwd, ken of ben jij die student die ons hierbij zou kunnen helpen?

Wees welkom, de polletjes Watersportcamping Heeg.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *