Afval of waardevolle grondstoffen?

Van afval naar nieuwe grondstoffen? Ik kom dit onderwerp de laatste tijd overal tegen. Op de Dutch Design Week (DDW), maar ook afgelopen week bij de training van Circo. We krijgen de komende jaren te maken met een enorm tekort aan grondstoffen.

Van de ene grondstof hebben we voor de komende 40 jaar nog genoeg, voor andere lijkt de bodem al behoorlijk in zicht te zijn. Hoe moeten we hier mee omgaan?

Op de DDW zag ik al de leuke en opvallende caravan van “Broodje poep”. We spoelen in onze toiletten niet alleen heel veel schoon water door het riool, maar ook door ons geproduceerde waardevolle grondstoffen. Ik sprak hier met Fides Lapidaire, de ontwerper achter de caravan van “Broodje poep”. BROODJE POEP serveert overheerlijk broodjes waarvan de ingrediënten groot zijn geworden dankzij compost van menselijke poep en plas. 

Afgelopen week had ik de eerste trainingsdag van Circo waarbij onze “case” is het ontwikkelen van een circulair toiletgebouw op onze camping. Ook daar werden we geïnformeerd over alle waardevolle grondstoffen die eindig zijn.

Kijk maar eens in deze link naar de site van Remondis. Dan zie en lees je direct hoe dramatisch het er voor staat met de voorraad grondstoffen die we hebben.

De vraag is dan ook: Wat kan ik er aan doen?

Nu, ik kan heel veel hieraan doen. Ik kan ervoor zorgen dat alle nieuwe investeringen die we hier doen, niet meer bijdragen aan die afval en afdank economie. We moeten dus direct al gaan ontwerpen met een circulaire gedachte. Waar in het ontwerp proces zijn we grondstoffen aan het verspillen? Welke grondstoffen hebben we nodig en hoe zorgen we ervoor dat ze na geleverde dienst, weer eenvoudig terug gewonnen kan worden?

Het zijn weer eenvoudige vragen, maar de antwoorden zijn lang niet zo eenvoudig te geven. Na een dag lang hard nadenken met z’n tweeën en met behulp van de trainers, hebben we hier inzicht in gekregen voor het circulaire toiletgebouw. Kan je nagaan hoelang het wel niet zou hebben geduurd om dit zelf te bedenken zonder inzet van trainers.

Kortom, het is een inspannende en moeilijk te doorgronden proces. Maar het niet doen, is toch geen optie?

Ik ben benieuwd, heb jij misschien nog tips voor een circulair toiletgebouw voor ons? We zijn benieuwd, wees welkom, de Polletjes Watersportcamping Heeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *