Adults Only vakanties ook in Nederland?

Grote reisorganisaties zoals Corendon, Arke en Thomas Cook hebben al een aantal jaren ‘Adults only’ vakanties in hun aanbod opgenomen. In de reisgidsen van deze organisaties is er zelfs een speciaal gedeelte gereserveerd voor ‘adults only’ of ‘couples’ reizen. Waarom zien we dit binnen Nederland nog nauwelijks? 

mqyE3HsHet vakantieaanbod verandert. Steeds vaker zien we dat er vakanties worden aangeboden die gebaseerd zijn op een negatieve insteek. Althans, zo lijkt het. Enkele voorbeelden zijn vakanties zonder honden, vuurwerkvrije vakanties en vakanties zonder kinderen. Het laatstgenoemde fenomeen wordt in het uitgaande toerisme aangeduid als ‘Adults Only’. Hiermee wordt niet alleen een duidelijke doelgroep aangesproken, maar er wordt ook een duidelijke doelgroep afgestoten.

Negatieve insteek
Desalniettemin is de insteek niet negatief, volgens Hannah de Zoete, Medewerker Communicatie TUI Nederland. ‘Wij passen onze hotels juist aan op de wensen en behoeften van specifieke doelgroepen. En dat kan van alles zijn: van kindvriendelijk tot juist adults only of bijvoorbeeld gay friendly, jongeren, senioren of hotels die speciaal voor honeymooners zijn. En zoals er veel hotels zijn die zeer geschikt zijn voor families met (kleine) kinderen, is er ook veel vraag naar hotels voor vakanties zonder kinderen. En daar spelen wij op in met ons concept COUPLES.’

Doelgroep
Vakanties zonder kinderen worden geboekt door mensen van alle leeftijden. Hannah de Zoete: ‘Het grootste gedeelte van de klanten die de COUPLES hotels boekt, zijn stellen van allerlei verschillende leeftijden; van begin twintig tot ouderen. Maar ook twee vrienden/vriendinnen, of moeder-dochter boeken COUPLES hotels.’ De hotels in het aanbod van adults only of COUPLES vakanties worden geselecteerd op een unieke, rustige ligging met entertainment en faciliteiten voor volwassenen. Voor veel hotels houdt dat in dat er diverse wellness- en sportfaciliteiten worden aangeboden. Binnen het TUI concern is het COUPLES concept op dit moment het snelstgroeiend en zeer populair.

Gemiste kans?
In de Nederlandse verblijfsrecreatie worden nog nauwelijks ‘Adults only’ of ‘Couples’ vakanties aangeboden. Dat lijkt een gemiste kans voor veel Nederlandse campings en bungalowparken. Volgens Corendon heeft iedereen namelijk wel eens behoefte aan een kindloze vakantie. Wel zien we bijvoorbeeld bij Roompot themavakanties; een op maat samengesteld verblijf gebaseerd op een bepaald thema zoals op vakantie met pubers, wellnessvakanties, groepsvakanties, op vakantie met je huisdier en zelfs zorgvakanties. Waarom dan geen vakanties zonder kinderen?

Zie o.a. Adults Only reisaanbod bij::
Corendon
ARKE (onderdeel TUI)
KRAS
Neckermann

5 reacties

  1. Waarom durft niemand de Adult only stap in Nederland serieus te nemen. Het is echt heel
    moeilijk om complete rust te vinden zonder dat er een paar jengelende kinderen de rust lopen te
    verstoren. Wij en vele andere vrienden proberen om de kindervakanties heen een weekend weg of een heerlijke lunch of diner te reserveren.

    Er zijn genoeg plekken voor kinderen om zich uit te leven. Dus discriminatie kan het niet zijn.
    Het zijn echt niet alleen ouderen dit wensen. Heel veel jonge (nog) kinderloze stellen dromen hier van.

    Succes en : we wachten af naar de nieuwkomers die dit gegarandeerde succes zullen aanpakken!!!

  2. In Groot-Brittannië is al jaren veel belangstelling voor only-adult vakanties. Ik ken geen land waar zoveel campings voor volwassenen zijn. Omdat wij daar goede ervaringen mee hadden als we in Engeland waren, besloot ik jaren geleden alle adressen voor volwassenen – campings en hotels – onder te brengen in een website. Dat werd travelwithoutchildren.com. De laatste jaren zie ik duidelijk een stijging in de belangstelling voor vakantieadressen voor volwassenen. Ook in Nederland.

  3. Sinds enkele weken is er een site online: http://www.onlyadultsvakanties.nl (vakanties speciaal voor volwassenen). En binnen een korte tijd zijn er al een flink aantal reizen via deze site geboekt. Wanneer we het zoekvolume naar trefwoorden als ‘only adults’ onder de loep nemen dan blijkt dat het zoekvolume maandelijks alleen maar toeneemt.

  4. Campings die Adult-only-vakanties serieus nemen zijn er welk degelijk hoor. Camping Jelly’s Hoeve in Havelte (Drenthe) is daar een voorbeeld. (www.jellyshoeve.nl)
    Gezinnen met kinderen worden er niet toegelaten, alleen stellen, waarbij dit jongere stellen kunnen zijn dan wel oudere stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *