6% BTW tarief soms van toepassing op renovatie vakantiewoningen

Vanaf 1 maart 2013 tot 1 maart 2014 is het 6% BTW van toepassing op renovatie- en herstelwerkzaamheden aan een bestaande woning. Dit is een stimuleringsmaatregel voor de bouw die vergelijkbaar is met de regeling die in 2010 tijdelijk is ingevoerd. De vraag die veel gesteld wordt is of het 6% tarief ook geldt voor vakantiewoningen, woonboten en woonwagens?

schilderenWoningen
Voor de toepassing van het 6% tarief wordt onder woning verstaan onroerende zaken die bestemd zijn voor permanente bewoning door particulieren. Het tijdelijk leegstaan ontneemt aan de onroerende zaak niet haar karakter van woning. Het maakt niet uit of de onroerende zaak eigendom is van de bewoner of dat hij de onroerende zaak huurt. Garages, schuren, serres en aan- en uitbouwen vallen onder het begrip woning als zij zich bevinden op hetzelfde perceel als de woning.

Vakantiewoningen
Een vakantiewoning waarvan permanente voor bewoning door particulieren is toegestaan, wordt voor deze tijdelijke maatregel als ‘woning’ aangemerkt. Dit geldt niet voor vakantiewoningen waarvan permanente bewoning niet is toegestaan
Dus als aan vakantiewoningen waarvan permanente bewoning is toegestaan herstel- en renovatiewerkzaamheden worden verricht mag over het arbeidscomponent 6% BTW berekend worden.

Woonboten en woonwagens
Een woonboot die is bestemd voor permanente bewoning door particulieren, aangesloten is op de verschillende (nuts) voorzieningen en uitsluitend bestemd is om op één bepaalde plak gebruikt te worden als woning, wordt voor deze tijdelijke maatregel als ‘woning’ aangemerkt. Dit geldt ook voor woonwagens. Dus als aan deze woonboten of woonwagens herstel- en renovatiewerkzaamheden worden verricht mag over het arbeidscomponent 6% BTW berekend worden.

Deze regeling is vooral interessant voor partijen die geen BTW aftrek hebben. (particulieren). Bij bedrijfsmatige exploitatie van vakantiewoningen kan de BTW normaal gesproken worden verrekend.

Met dank aan:
Carola van Vilsteren
Van Vilsteren BTW advies bv
www.btwadvies.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *