Hoe heb jij je speeltoestellen inspectie georganiseerd?

Speeltoestellen die gemaakt zijn voor openbaar gebruik vallen sinds maart 1997 onder de wet Attractie en Speeltoestellen (WAS). In de algemene norm (NEN-EN 1176-1), die geldt voor speeltoestellen wordt o.a. aangegeven dat een toestel regelmatig geïnspecteerd dient te worden door een kundig persoon. Maar wat en wie is nu een kundig persoon?

Is het iemand die veel speelt? Misschien iemand die naast een speeltuin woont? Of een opa en oma met kleinkinderen? Daar is de wetgeving niet geheel duidelijk in. Bij Speelplan zijn we van mening dat iemand die verantwoordelijk is voor de veiligheid hier toch zeker een bepaalde basiskennis voor moet hebben.

Binnenkort starten er weer cursussen op het gebied van veiligheid en beheer van speelruimten. Dit varieert van een basiscursus waarbij de wetgeving en een deel van de basisnormen worden besproken, tot de cursus 1-2 ster veiligheidsinspecteur. Deze laatste cursus is geschikt voor beheerders en inspecteurs, met controles en regelmatige inspecties van speelvoorzieningen in hun takenpakket. De cursus gaat uitvoerig in op wet- en regelgeving volgens het WAS en relevante normen (NEN-EN 1176, 1177 en 14974), risicomanagement en natuurlijk spelen. De nieuwe normdelen die sinds januari 2018 van kracht zijn, zijn verwerkt in deze cursus.

De cursussen worden vaak in de regio gehouden en bij voldoende deelname kan een cursus ook Incompany gegeven worden.

Bekijk de data op www.speelplan.nl/cursus/


met dank aan:
Philip van Dijk
Team Relatiebeheer Speelplan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *