5 Veelgemaakte fouten bij de inzet van een animatieteam

Het animatieteam is al jaren een basisbehoefte bij 95% van de vakantieparken. Dat kwam al eerder uit ons onderzoek naar voren onder de top 75 van campings en vakantieparken van Nederland. Toch wordt het animatieteam lang niet altijd gezien als serieuze dienst. Dat kan wat mij betreft echt anders bij veel bedrijven.

animatiewerk.nlEen goed animatieteam zorgt ervoor dat je gasten volgend jaar (en alle jaren daarna) terugkeren naar je park. Zij weten mensen aan zich te binden, hebben dagelijks contact met je gasten namens jou én zijn dus het visitekaartje van je park. Tijd voor meer aandacht voor de animatie op jouw park dus! Maar wat zijn nou de meest gemaakte fouten bij de inzet van een animatieteam? We laten je graag zien wat in onze ogen de meest gemaakte fouten zijn.

1. Kosten gaan voor kwaliteit
We zien op veel vakantieparken een animatieteam dat volledig bestaat uit stagiaires. Mensen die in eerste instantie ‘moeten’ werken. Natuurlijk bestaan er veel goede stagiaires, mensen die met plezier hun werk doen. Maar er bestaan evenveel niet-zo-goede stagiaires. De kunst is om de juiste mensen eruit te vissen voor een functie in je animatieteam. Dat lukt vaak niet naar aanleiding van een CV. Goedkoop is het wel. Maar de focus bij stagiaires om gasten te behouden en volgend jaar nogmaals te laten terugkeren zal er in veel gevallen te weinig zijn.

2. Te weinig mogelijkheden

Als ik je een tip mag geven… kijk eens door de ogen van een gast naar je faciliteiten. Vaak is er veel aandacht besteed aan de receptie, de groenvoorziening, de horeca en de schoonmaak. Maar is er aan de animatiezaal net zoveel aandacht besteed? Dit is de plek waar je gasten vermaakt worden. Is et een gezellige ruimte? Zo nee, kleed het leuk aan met een likje verf, tafelkleden en slingers. Heb je voldoende sport en spel materialen? En knutselmaterialen? Bij de Action koop je tegenwoordig veel materialen voor heel weinig geld. Zeker de investering waard.  Je doet je animatieteam en je gasten er een groot plezier mee!

3. Ongetrainde entertainers
Wanneer je zelf een animatieteam in dienst neemt, is er in de meeste gevallen geen training geweest. Mensen die zijn aangenomen hebben in feite geen idee wat ze te wachten staat. De kwaliteit van je animatieteam is dus niet gegarandeerd als mensen een mooi CV insturen. Door middel van een goede praktijktraining kun je je animatieteam voorbereiden op het nieuwe seizoen, én leer je ze alle vaardigheden.

4. Mensen aannemen voor het hele seizoen
Wanneer je zelf werknemers in dienst neemt om de animatie te verzorgen, wil je dat dat er zo weinig mogelijk zijn. Echter, hoe meer werknemers, hoe hoger de kosten. Er wordt op die manier veel verwacht van (vaak) relatief jonge mensen. Wij zien vaak dat deze mensen het simpelweg niet ‘trekken’ om een hele zomer te werken in een animatieteam. Na een aantal weken worden ze ziek, en zit jij met de beroemde gebakken peren. Als je dan toch een animatieteam in eigen beheer wilt inzetten, neem dan voldoende mensen aan om eventuele ziekte of uitval te kunnen opvangen. Of neem werknemers aan voor een beperkt aantal weken en wissel het team na verloop van tijd.

5. Weinig begeleiding
Bij Animatiewerk.nl begeleiden we onze entertainers bijna dagelijks. Via What’s app, facebook, telefonisch én in het ‘echt’ worden onze werknemers gecoacht. Zo worden ze beter, kunnen we fouten direct herstellen én voelen ze zich serieus genomen. Heb je zelf een team in huis (van stagiaires)? Neem dan in ieder geval ook een manager aan om het team te begeleiden. De werknemers kunnen zo hun verhaal kwijt, ze worden gehoord en met de feedback die ze krijgen worden ze vaak direct beter. Wanneer een animatieteam niet of nauwelijks wordt begeleid, wordt het een op zichzelf staande afdeling die niet meer communiceert met de rest van het bedrijf. Er worden andere doelen nagestreefd en in het slechtste geval wordt het chaos.
Wil je eens kijken wat er voor jou zou veranderen als je een professioneel animatieteam inhuurt? Of wil je (geheel vrijblijvend) weten wat de kosten zijn? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je bij Animatiewerk.nl gegarandeerd verder.

Eén reactie

  1. ja goedkoop is het wel,mijn dochter werkt 6 dagen 6 uur per dag,en dat is zonder voorbereiging(dus is nog uren onbetaald)gewoom alles en alles moet doen en niet eens een bordje mag mee eten met de rest van het persomeel en dat voor 4,00 per uur,ik noem dat echt uitbuiting.Als het aan mij lag was zij gelijk weer thuis,maar zij heeft het helemaal geweldig en is ook zoo leuk met die kinderen.Maar echt schandalig hoe er met deze meiden?jongens wordt omgegeaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *