10 Gouden regels voor mascottes in actie

Mascottes zijn eyecatchers. Je ziet ze niet elke dag, je vraagt je altijd af wie erin zit en over het algemeen kun je lachen als er een mascotte in de buurt is. Maar waar moet je op letten als mascotte entertainer? Hieronder de 10 gouden tips, inclusief video voorbeelden.

kip happy mascots1. Laat je kop altijd op
Er is geen regel belangrijker dan deze. Je mascotte is een eigen beest of persoon met bijpassend karakter. Wanneer je de kop afzet in het bijzijn van publiek is de illusie totaal weg. Kinderen schrikken zich wild, omdat hun vriend plotseling onthoofd wordt. Niet handig…

2. Praat nooit in een mascottepak
Ook deze heeft weer te maken met de illusie van een eigen karakter. Wanneer je gaat praten ben je slecht te verstaan, de stemmen van verschillende entertainers zijn anders en kinderen hebben direct door dat de stem komt van iemand in het pak. Gevolg is dat ze willen zien wie er in zit. Dus, praten is uit den boze, tenzij er een goede stemvervormer in het pak zit.

3. Denk niet teveel in beperkingen
Je kunt best veel in een mascottepak, kijk maar eens naar Benny the Bull van de Chicago Bulls. De pakken zijn tot meer in staat dan je denkt. Denk dus niet dat je niks kunt in een pak, maar probeer wat wél lukt.

4. Neem een begeleider mee
Kinderen, maar ook ‘grote mensen’, gaan een mascotte uiteindelijk testen. Trekken aan een staart, kijken in de mond etc. Daarnaast is je zicht in een mascotte beperkt, waardoor je bijvoorbeeld geen drempels ziet, of ziet wanneer je moet bukken. Daarom is het handig om een begeleider mee te nemen, die je waarschuwt voor afstapjes en die vervelende mensen kan waarschuwen. Zonder begeleider gaat het weleens mis

5. Let op ‘je gezicht’
Het is leuk om als mascotte te spelen met je gezicht, bijvoorbeeld door ‘verstoppertje’ te spelen, kushandjes te geven of andere gebaren te maken met je gezicht en handen. Oefen daarom even voor de spiegel waar de ogen, oren, neus en mond van de mascotte zitten. Dan grijp je niet naar de verkeerde onderdelen bij je gebaren.

6. Blijf niet te lang in het pak
Ongeveer 20 minuten kun je in een mascottepak goed functioneren. Let erop dat je er niet veel langer in blijft, want niemand wil een flauwvallende mascotte zien. Het wordt warm in een pak, dus houdt hier rekening mee.

7. Drink voldoende
Omdat je flink zweet in een mascottepak, is het aan te raden om tussendoor flink water te blijven drinken. Een open deur misschien, maar houdt er rekening mee door een flesje water klaar te zetten.

8. Pyjama aan
Draag een pyjamabroek of sportbroek en een t-shirt met korte mouwen, zodat het zweet zoveel mogelijk wordt opgevangen in je kleding in plaats van in het pak. Dat gaat namelijk uiteindelijk stinken.

9. Je kunt niet alles
Wil je gekke stunts uithalen? Dan is het verstandig om eerst te oefenen zonder publiek. Zo weet je wat je kunt met een pak, én wat juist niet kan. Als je de beperkingen kent, kun je met een gerust hart optreden voor publiek.

10. Zorg goed voor je mascotte
Een mascottepak is een kostbaar bezit. Verzorg het daarom goed. Verwijder eventuele vlekken gelijk, kam lange haren na elk gebruik en was de handen regelmatig met koud water. Laat het pak na gebruik minimaal een halve dag drogen, zodat er geen schimmel ontstaat. Berg je mascotte daarna op in de bijbehorende zak en houd hem uit het zonlicht.

 

Dit artikel is geschreven door Wendy Oude Veldhuis, van Happy Mascots.
Mascottepakken op maat voor € 925,-.

Bewaren

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *