MKB blij met belastingaftrek voor innovatie en onderzoek

De ministerraad heeft de uitwerking van de regeling Research & Development Aftrek (RDA) vastgesteld. Het gehele bedrijfsleven, ook het midden- en kleinbedrijf (mkb), kan hierdoor eenvoudig gebruik maken van de belastingaftrek voor investeringen in onderzoek en innovatie (R&D). MKB-Nederland juicht de regeling toe, omdat die de innovatiekracht van Nederland ten goede komt.

Research & Development Aftrek (RDA)
De belastingaftrek voor onderzoek en ontwikkeling, de zogenaamde Research & Development Aftrek (RDA), is gericht op de investeringen die betrekking hebben op de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. De vrijdag vastgestelde RDA bepaalt dat ondernemers 40% van hun investeringen mogen aftrekken. Dit kan ondernemers een netto voordeel opleveren van 10%.

Midden- en kleinbedrijf (mkb)
Voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) wordt speciaal geregeld dat de relatief hoge administratieve lasten voor kleinere aanvragen worden gecompenseerd. De loonkosten vallen niet onder deze regeling, omdat de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) dit al fiscaal stimuleert.

Topsectoren
De RDA-regeling is een belangrijk onderdeel van het bedrijfslevenbeleid met de tien topsectoren. MKB-Nederland steunt deze aanpak, omdat die de kans biedt aan innovatieve topspelers om op de wereldmarkt te kunnen uitblinken.

Belastingplan
De RDA is wettelijk vastgelegd in het Belastingplan 2012, dat is aangenomen in de Tweede Kamer. Dinsdag 20 december wordt het plan door de Eerste Kamer behandeld. De RDA zal vanaf 1 januari 2012 gelden.

Bron: www.mkb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *