Kinderen inspecteren Nederlandse musea

Vanaf zaterdag 19 november kunnen kinderen musea inspecteren via Museuminspecteurs.nl. Een initiatief van de ANWB Explorers en de Nederlandse Museumvereniging. Het doel hiermee is om kinderbezoek aan musea te stimuleren. Dit weekend was in het Leidse Naturalis de aftrap met veertien kinderen als eerste inspecteurs. Adjunct-museumdirecteur Paul Voogt doopte de kinderen om tot museuminspecteurs. Gewapend met inspecteurspullen en een inspectielijst namen de kersverse inspecteurs Naturalis letterlijk onder de loep.
Bij het openbaar maken van de rapporten kwam het museum goed uit de verf. Vooral op de doe-factor scoorde Naturalis verrassend goed. Met een dikke 9 als eindresultaat is Voogt meer dan tevreden: “Het is goed om te weten wat kinderen van ons museum vinden. Zo kunnen wij een bezoek alleen maar leuker voor ze maken. Gelukkig blijkt dat we het al erg goed doen.”

Afgelopen maandag 14 november presenteerde de Museumvereniging aan staatssecretaris Zijlstra de resultaten van een onderzoek naar hoe musea meer kinderen op bezoek kunnen krijgen. Hieruit blijkt dat kinderen naar musea komen voor inhoud. De onderzoeksresultaten zijn de reden voor het lanceren van Museuminspecteurs.nl. Siebe Weide (directeur Nederlandse Museumvereniging): “Wij willen graag meer kinderen naar musea trekken omdat musea een grote educatieve en belevingswaarde hebben. Door kinderen als museuminspecteurs een stem te geven, kunnen wij leren wat wij moeten doen om musea nog aantrekkelijker voor kinderen te maken.”

Ook de ANWB ziet het belang van kinderbezoek aan musea: “Met ANWB Explorers stimuleren we kinderen om erop uit te trekken, bijzondere dingen te ontdekken en de interessante dingen met elkaar te delen. Kinderen weten prima te vertellen wat ze leuk vinden en wat voor hun interessant is. Wij willen kinderen het stuur in handen geven. Dat is precies wat we doen door ze hun mening over musea te laten geven.” aldus Mirjam Sijmons, lid hoofddirectie ANWB.

Kinderen kunnen tot 9 mei 2012 alle musea in Nederland inspecteren. Uit de ge-uploadde inspectierapporten op Museuminspecteurs.nl volgt per provincie een winnend museum. Het museum met landelijk de meeste punten krijgt de titel ‘beste Kidsproof-museum 2012’. Ook de tien beste museuminspecteurs krijgen een beloning.

Over Museuminspecteurs.nl
Museuminspecteurs is een samenwerking tussen ANWB Explorers en de Nederlandse Museumvereniging en is speciaal in het leven geroepen voor kinderen tot en met 12 jaar. Kinderen toetsen met hun museuminspecties of musea voldoen aan hun eigen eisen en wensen. Het doel is om het kinderbezoek aan musea te stimuleren door kinderen op een leuke manier een stem te geven. Op Museuminpecteurs.nl worden kids geholpen hun ogen en oren open te houden, en interessante zaken over musea met elkaar te delen.

ANWB Explorers
ANWB Explorers is dè club binnen de ANWB voor kinderen in de leeftijd tot en met 14 jaar, waar kinderen het voor het zeggen hebben. ANWB Explorers wil ervoor zorgen dat kinderen nieuwe dingen kunnen beleven. Dat kan in hun vrije tijd, onderweg en op vakantie. Met workshops, kortingsacties en unieke achter-de-schermen activiteiten. Er valt namelijk nog zoveel te ontdekken. Online vind je ze op hun eigen site: anwbexplorers.nl.

Nederlandse Museumvereniging
De Nederlandse Museumvereniging is de landelijke brancheorganisatie voor musea. Zij behartigt de collectieve belangen en verleent diensten die bijdragen aan de ontwikkeling van de branche op weg naar meer professionaliteit en kwaliteit. De vereniging biedt een forum door te zorgen voor een sterk netwerk tussen museumprofessionals. Ten slotte werkt zij aan het versterken van het museumimago en aan grotere, meer gevarieerde publieke belangstelling voor musea.

Meer informatie: www.museuminspecteurs.nl

Eén reactie

  1. Wij vonden het pop museum cool.
    Wat wel weer een nadeel is: om de weg te vinden in het museum.
    Jullie kunnen daar borden plaatsen en uitleggen wat je kan doen.
    De ringscan vind ik knap uitgevonden van jullie.
    Alles ziet er goed uit. Bijvoorbeeld de schermen werken goed.

    Goede uitleg van de presentator.

    IK HEB WAT GELEERD.
    Bedankt!!

    Sebastian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *