Friese Meren zet in op ecologie en rendement

Ook de provincie Friesland ontkomt niet aan bezuinigingen en zal dus keuzes moeten maken. Voorgesteld wordt om voor een totaalbedrag van € 138,4 mln. aan infrastructurele projecten vaarrecreatie te schrappen. Er wordt wel ingezet op de ecologie als trekpleister van het merengebied en op maatregelen om de vaarrecreant te verleiden tot meer bestedingen aan de wal.

Vaarinfrastructuur
De start van het nieuwe College dit voorjaar was aanleiding om Het Friese Merenproject nog eens kritisch te bekijken: sporen de oorspronkelijke ambities met het coalitieakkoord? Is er genoeg geld? Deze doorlichting heeft ertoe geleid dat er geen nieuwe plannen voor de infrastructuur meer volgen. Bestaande of al gestarte grote werken, zoals de sluis bij Stavoren, worden afgerond. Toegangspoorten als Lemmer, Harlingen Lauwersoog en de zuidoever van het Tsjûkemar worden verfraaid. Tien watersportkernen (waaronder Heeg, Woudsend, IJlst, Earnewâld en Dokkum) worden opgeknapt. Na de versobering op infrastructuur bedraagt de totale programmabegroting van Het Friese Merenproject over de periode 2000-2015 € 446,7 mln. (€ 235,4 mln. uitgevoerd 2000-2010 + 211,3 mln. 2011-2015).

Economie en ecologie
De investeringen in de verbetering van de Friese meren moeten de komende jaren worden verzilverd. Dat kan als het accent wordt gelegd op natuur, landschap en duurzaamheid en er meer aandacht komt voor ‘goed gastheerschap’. De balans tussen economie en ecologie is in het uitvoeringsprogramma belangrijk. Juist de natuur en het landschap zijn toeristische trekkers. Daarom zullen vaker ecologische maatregelen worden genomen om de druk op de natuur, door een groeiend aantal recreanten op het water, te compenseren.

Watersporters kijken voordat zij kiezen voor een regio vaak op ervaringsforums hoe andere mensen hun verblijf hebben ervaren. Daarom is het belangrijk dat  ondernemers, havenmeesters en brug- en sluiswachters zich ervan bewust zijn dat zij ambassadeurs zijn van Fryslân. Ook daar is in het uitvoeringsprogramma aandacht voor.

Verder moet het aantal toeristische voorzieningen op de wal toenemen en in kwaliteit stijgen. Fryslân moet watersporters meer verleiden om een uitstapje op de wal te maken. Dan leveren de investeringen op en rond de Friese meren meer rendement op.

Bron, en meer informatie: www.friesemeren.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *