Markt verkoop recreatiewoningen stabiel ondanks economische tegenwind

De markt voor recreatiewoningen in Nederland is uiterst stabiel, ook tijdens deze periode van economische tegenwind. Dat blijkt uit een rondgang langs grote aanbieders van recreatief onroerend goed die zich van 30 september tot en met 2 oktober presenteren op de beurs Second Home International 2011 in Jaarbeurs Utrecht. ,,Het gaat heel goed en ik durf zelfs te zeggen dankzij de crisis’’, vertelt een enthousiaste Marco Budding van DroomParken. ,,Mensen zijn op zoek gegaan naar alternatieve beleggingsvormen en hebben die gevonden in recreatief onroerend goed waar vanwege een aantal redenen aardige rendementen zijn te behalen. De verhuur van vakantiewoningen bijvoorbeeld loopt goed, deels door de vergrijzing. Senioren hebben meer tijd en meestal ook meer geld om een huis te huren en te genieten’’.

Eigen omgeving
Budding: ,,Maar ook anderen gaan er tegenwoordig vaker op uit, wel vier, vijf keer per jaar. Die uitstapjes worden steeds vaker in de eigen omgeving gemaakt, in Nederland dus en daarom is de recreatiewoning momenteel erg in trek. Onderzoek van ons klantenbestand wijst uit dat vrijwel alle kopers van vakantiewoningen recreatief onroerend goed aanschaffen binnen een straal van 100 kilometer rond de eigen woonplaats. We blijven allemaal dus steeds dichter bij huis en dat is erg goed voor een onderneming als de onze.’’

Beachhouses
,,Ook bij TopParken gaat de verkoop ondanks alle economische tegenwind voorspoedig”, zegt Chadli Hachani van deze onderneming. ,,Als we al ergens last van hebben dan is het niet de crisis maar het slechte weer in Nederland van afgelopen zomer. Het gaat hier eigenlijk heel erg goed, mede dankzij een paar prachtige projecten die wij in ontwikkeling hebben. Neem onze BeachHouses in Noordwijk, die lopen als een trein. Logisch, want die zijn midden in Noordwijk gesitueerd en daar wil iedereen wel zitten. Het is normaal gesproken wel erg moeilijk om zo’n project van de grond te krijgen vanwege de vergunningen. Maar dat is allemaal achter de rug en de eerste woningen worden momenteel opgeleverd. Het zijn huizen dichtbij het strand en daarom voor velen interessant. Het is een trend dat nogal wat mensen zo’n woning aanschaffen om er deels zelf gebruik van te maken en voor de rest te verhuren. Als belegging dus erg aantrekkelijk’.

Flexibel verhuursysteem
,,Ons flexibel verhuursysteem sluit aan bij die trend. De eigenaren kunnen helemaal invullen wanneer ze zelf in het huis willen verblijven en wanneer het verhuurd moet worden. Zie je de aanschaf van een tweede woning als een investering en heb je een woning op een goede locatie, dan kun je bij ons hoge rendementen halen en dat maakt zo’n aankoop beslist interessant’’, aldus Chadli Hachani van TopParken.

Stabiel
,,De handel is helemaal niet verkeerd momenteel’’, bevestigt ook directeur Wim Vos jr. van Europarcs. ,,In tegenstelling tot de gewone huizenmarkt is de markt voor recreatiewoningen heel stabiel. De mensen kopen simpelweg omdat ze op dit moment liever in grond en stenen beleggen dan dat ze het geld op een rekening te zetten. Vroeger schafte 60 tot 70 procent van de kopers hun woning puur voor eigen gebruik aan. Nu zie je dat hetzelfde percentage van de recreatieve woningbezitter de woning verhuurt op momenten dat ze er zelf niet in zitten’’.

Zaanse Schans
,,Bouw je kwalitatief hoogwaardige en bijzondere projecten dan loopt dat gewoon goed. Dat zie ik bij ons project Villapark de Rijp, even boven Amsterdam, dat helemaal gebouwd wordt in de stijl van de Zaanse Schans. Onlangs zijn we begonnen met de verkoop van de eerste fase en vrijwel direct waren er 36 woningen verkocht. Dat zegt genoeg over de huidige markt’’, aldus Vos.

Voorbeeldwoningen
De beurs Second Home International bundelt een actueel en gevarieerd aanbod internationaal onroerend goed en is in deze branche het langslopende evenement in Europa. De 30ste editie staat op de agenda van 30 september tot en met 2 oktober 2011 in Jaarbeurs Utrecht. Zowel DroomParken, TopParken als Europarcs bouwen op de beurs voorbeeldwoningen op ware grootte. Experts van o.a. KPMG, Abeln advocaten, Van Lanschot en Frieslandbank informeren de bezoekers over internationale wettelijke, juridische en fiscale regels.

Portugal en Frankrijk
Portugal is de grootste groeier op de beurs en biedt met Frankrijk, de topper onder de vakantielanden, de beide nationale verkeerbureaus en de KvK’s actuele informatie over het (investerings)klimaat, de cultuur en levensgewoonten in deze bestemmingen. De grootste sector is Oostenrijk, aantrekkelijk in zomer en winter. Nieuwkomers op de beurs zijn o.a. de Filipijnen, Malta en Albanië. De openingstijden zijn dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie: www.secondhome.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *