Bleeker mengt zich niet in discussie over toeristenbelasting

Staatssecretaris Bleeker van het ministerie van EL&I is niet van plan om zich te mengen in de discussie rondom de sterk stijgende toeristenbelasting. In een brief aan de kamer laat hij weten dat deze verantwoordelijkheid thuishoort bij de gemeenten. De RECRON strijd al jaren tegen de toeristenbelasting.

De visie van de RECRON
Toeristenbelasting is de belasting die gemeenten heffen over het verblijven in een gemeente waar een burger geen inwoner van is. Gemeenten gebruiken de toeristenbelasting al jaren om gaten in de begroting te dichten.  RECRON pleit voor afschaffing, maar begrijpt dat gemeenten in tijden van financiële krimp dit niet zomaar kunnen doen. Daarom zet RECRON zich in voor een toeristenbelasting met een eventuele maximale verhoging per jaar en een besteding van de opbrengst aan zaken waar de toerist echt iets aan heeft.

Reactie van Bleeker over mogelijk misbruik:
Op grond van de Gemeentewet mogen gemeenten toeristenbelasting heffen ter zake van het verblijf van personen die niet als ingezetene staan ingeschreven. De opbrengst van deze belasting vloeit in de algemene middelen van de gemeente. Het is vervolgens aan de gemeente om te bepalen hoeveel er wordt besteed aan toeristische voorzieningen.

De gemeenten zijn vrij in het te stellen tarief. Dit is wettelijk verankerd. Over de tarieven van de toeristenbelasting wordt besloten in de gemeenteraad, als democratisch gelegitimeerd orgaan van de gemeente. Een dergelijk besluit hoort daar ook thuis, omdat men daar de lokale situatie het beste kent.

Als een gemeente besluit het tarief van de toeristenbelasting te wijzigen of de besteding van de opbrengsten te wijzigen, dan is dat haar eigen keuze en dus in overeenstemming met de geldende wettelijke en bestuurlijke kaders.

Reactie van Bleeker op de grote stijging van de belasting:
Het gemiddelde tarief van de toeristenbelasting bedraagt dit jaar 1,34 euro per overnachting; de gemiddelde tariefstijging ten opzichte van 2010 3,6%. Doordat het bij de toeristenbelasting om kleine bedragen gaat, kan een absoluut kleine prijsstijging in percentage soms aanzienlijk zijn.

Het Rijk houdt het macrobeeld van de lokale lasten in de gaten. Het Rijk heeft om die reden geen eigen overzicht van de tariefstijgingen van de toeristenbelasting per gemeente. Een overzicht van de tarieven van de toeristenbelasting in 2011 per gemeente is wel terug te vinden op www.coelo.nl.

De groep gemeenten die de toeristenbelasting volledig laat terugvloeien in de algemene middelen, is in de periode 2008 – 2011 gestegen, zo blijkt inderdaad uit recent onderzoek van Kamer van Koophandel Nederland2. Gemeenten staan, zoals toegelicht in de beantwoording van vraag 1, vrij in deze keuze.

Overigens zetten gemeenten, naast de opbrengst van de toeristenbelasting, ook de algemene middelen van de begroting vaak in voor toeristisch-recreatieve voorzieningen. Het is niet ongebruikelijk dat het gemeentelijk budget voor toeristisch-recreatieve voorzieningen hoger is dan de opbrengst van de toeristenbelasting.

Minister roept gemeenten niet tot de orde:
“Er is geen sprake van oneigenlijk gebruik van de toeristenbelasting. Overleg met de VNG hierover is daarom niet aan de orde.”

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *