Grote natuurspeelplaats opgeleverd in Leiden

Naast de Openbare Basisschool Woutertje Pieterse in Leiden is een bijzonder grote natuurspeelplaats van 3400 m2 opgeleverd. De speeltuin is ontworpen door designstudio Van Ginneken en is o.a. één van de genomineerden voor de jaarprijs van Entente Florale. Het ontwerp is mede tot stand gekomen door een actieve inbreng van de scholieren en buurtbewoners.

klimstructuur

Participatie
De voorbereiding is bijzonder intensief geweest. De kinderen van de basisschool produceerden zo’n 400 tekeneingen met daarop hun eigen ideale speelplaats. Susanne van Ginneken coördineerde deze inspraakprocedure: “Het is opvallend dat op slechts 2 van de 400 tekeningen geen water voor kwam en dat kinderen het liefst geen straattegels in het ontwerp zien.

Opvallend was ook de vraag naar parcoursjes. We hebben in het ontwerp dan ook verbindingen gemaakt tussen de verschillende speeltoestellen. Ook vanuit de wijk kwam nog een specifiek verzoek; een jeu de boulesbaan. De buurtbewoners brachten meteen de financiering mee doordat ze gebruik maakten van buurtvouchers.”

Veiligheid
In een natuurspeelplaats is (bijna) niets standaard. Er moesten dan ook 6 speelobjecten worden gekeurd. Het grootste object is de klauterbaan. Ook is er veel los materiaal verwerkt waarmee de kinderen flexibel een spel kunnen maken (o.a. de foto Het Chalet) Doordat het terrein openbaar toegankelijk is, moet er ook op worden gelet dat er na schooltijd geen rottigheid wordt uitgehaald. Een wijkagent heeft inmiddels al een keer opgetreden tegen jongens die plantjes vernielden. Zij moesten de schade vergoeden.

Fondsenwerving
Het project is tot stand gekomen doordat vele vele financiers een bijdrage of subsidie wilden leveren. O.a.:

Ouderraad (acties)                           
Sponsorloop                                      
B4kids kinderopvang                          
Ondernemersvereniging sponsor            
Gemeente voor nieuwbouw                 
Fonds 1818                                        
Biodiversiteitsfonds gemeente         
Bewonersvouchers   gemeente           
Druckerfonds                                      
Bomenfonds                                      
Donaties ouders                               
Totaal                                                  139.550

meer informatie: www.vginneken.nl

3 reacties

  1. Beste allemaal,

    De natuurspeelplaats ziet er erg leuk uit, alleen hoe hebben jullie de speeltoestellen goedgekeurd en gecertificeerd gekregen? Wij hebben zelf een tijdje geleden ook zoiets ontworpen en toen mochten er totaal geen klimbomen in komen en ook geen hangende schommels naast een slingertouw bijvoorbeeld. Graag jullie reactie

    Met vriendelijke groeten,

    Harry de Visser

    Tuin-en landschapsontwerper

    t. +31(0)115-675123

    m. +31(0)6-42387887

    e. h.de.visser@dethon.nl

    DETHON GROEN

    F.J. Haarmanweg 33

    4538 AN Terneuzen

  2. Beste Harry,
    Alle objecten die beoordeeld waren als speeltoestellen zijn gekeurd door het keurmerkinstituut.
    Er moesten wat zaken aangepast, dat is inmiddels gedaan. Het dossier moet nog ingeleverd,
    Ik verwacht geen problemen verder. Misschien nog een tip: ik overleg voor de aanleg met de keurder, oa om te bepalen wat als speeltoestellen wordt gezien.
    Succes ermee!

    1. Met andere woorden de plaats is niet veilig, immers niet alle toestellen die nu als speeltoestel worden gebruikt zijn als speeltoestel aangemerkt en dus ook niet als speeltoestel
      op veiligheid gekeurd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *