Prima toeristisch voorseizoen in Gelderland en Overijssel

Hotels, campings en attracties in Gelderland en Overijssel blikken positief terug op het voorseizoen. Bijna de helft van hen behaalde dit voorjaar een hogere omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Als belangrijke reden hiervoor wordt het laat vallen van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren genoemd. Bij de bungalowbedrijven en musea was de omzet vergelijkbaar met het voorjaar van 2010. Dat blijkt uit de Monitor Toeristische Bedrijven, een onderzoek van het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT).

vooruitzicht zomervakantie
Het voorjaar bepaalt mede de verwachtingen voor de zomer. De helft van de hotels, bungalowbedrijven, campings en dagattracties in Gelderland en Overijssel verwacht dat aankomende zomermaanden even goed zullen zijn als de zomer van 2010. Als de verwachtingen uitkomen, betekent dit dat 1,1 miljoen Nederlanders in juli en augustus een vakantie doorbrengen in Gelderland en Overijssel en dat daarnaast 120.000 buitenlanders Oost-Nederland zullen bezoeken.

topseizoen attracties
Uit de reacties van ondernemers blijkt dat vooral de attracties positief gestemd zijn: niet één attractie verwacht minder bezoekers dan vorig jaar. De meningen van de musea zijn sterker verdeeld. Voor zowel de attracties als de musea speelt de weersverwachting een grote rol bij het uiteindelijke bezoekersaantal. De verschillen tussen de verwachtingen van hotels, campings en bungalowparken zijn niet groot. De helft van de verblijfsaccommodaties denkt dat deze zomer niet beter of slechter zal zijn dan vorige zomer. Eén op de vijf rekent op meer drukte en één vijfde gaat uit van minder gasten.

Monitor Toeristische Bedrijven
Deze en andere resultaten zijn na te lezen in de rapportage van de Monitor Toeristische Bedrijven. Dit onderzoek wordt drie keer per jaar uitgevoerd door het GOBT met als doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het toeristisch jaar en de verwachtingen van het toeristische bedrijfsleven in Gelderland en Overijssel. In de periode van 15 tot en met 22 juni zijn 355 bedrijven geënquêteerd. De uitkomsten van het onderzoek zijn gratis te downloaden via de bibliotheek op www.gobt.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *