Regiegroep Recreatie en Natuur bezorgd over Natura 2000 plannen

De Regiegroep Recreatie en Natuur (RRN) heeft woensdag 11 mei een brief naar de woordvoerders Natuur gezonden vanwege het overleg dat zij 18 mei a.s. hebben over Natura 2000. De RRN heeft nog een aantal puntjes van zorg. De RRN heeft afgelopen jaren steeds gehamerd op een nieuwe werkbare simpele natuurwet. Nu door wederom een aantal wetwijzigingen op de huidige Natuurbeschermingswet door te voeren via  de Crisisherstelwet en er ook een nieuwe omgevingswet in de maak is, is de RRN bevreesd dat van de de totstandkoming van een nieuwe afgewogen integrale wet niet echt sprake meer zal zal zijn.

Ook vraagt  RRN aan de Kamer om expliciet bij de staatssecretaris nog eens te bepleiten dat er een zogenaamde MKB-effectentoets op de nieuwe Natuurwetgeving komt, alvorens deze parlementair wordt afgerond. Minister Verhagen heeft dit tijdens het recente debat over Regeldrukvermindering reeds toegezegd

Omdat bij de huidige totstandkoming van de beheerplannen een overvloed aan vaak verouderde handleidingen en uiteenlopende benadering door bevoegde gezagen van bv. het voorzorg principe de zaken diffuus maken, vraagt de RRN tevens bij de staatsecretaris te bepleiten om de ontwikkeling van één uitvoeringsprotocol voor beheerplannen i.s.m. maatschappelijke organisaties te bewerkstelligen

Tenslotte bepleit de RRN om in de uitvoeringspraktijk van Rijk en decentrale overheden de volgende randvoorwaarden mee te nemen:

  • de betreffende overheidslaag zich opstelt als een  stimuleringskracht i.p.v. een hindermacht.
  • bij de beheerplannen het vertrouwensbeginsel uitgangspunt is. Monitoring en gedragscodes kunnen daarbij behulpzaam zijn.

De coöperatieve en pragmatische insteek was door de heer Bleker in februari al voorgesteld, maar afgelopen week, bij de opening van de kennisdag van het Regiebureau Natura 2000,  benadrukte hij opnieuw dat Nederland  meer toemoet naar een “organische, ontspannen benadering van het natuurbeleid waar economische ontwikkelingen mogelijk blijven, binnen de grenzen van de Europese doelen.”

Meer informatie: www.regiegroeprecreatie-natuur.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *