Nu het lijkt dat we deze zomer maar beperkt met vakantie naar het buitenland kunnen komt bij velen vakantie in Nederland in beeld. Gespeculeerd wordt al op het hamsteren van een vakantiebungalow of boot.

Nu het lijkt dat we deze zomer maar beperkt met vakantie naar het buitenland kunnen komt bij velen vakantie in Nederland in beeld. Gespeculeerd wordt al op het hamsteren van een vakantiebungalow of boot.

Positief is dat veel meer Nederlanders dit jaar Nederland serieus als vakantieland overwegen. Dat vereist een andere aanpak in gastbenadering als voorgaande jaren. Met de customer journey van gasten in gedachten zijn de eerste keuzes die gasten maken; wat voor type vakantie wordt gewenst en waar in Nederland. Waar die vakantie in Nederland dit jaar wordt beleefd is van grotere doorslag gevende betekenis als andere jaren. Pas na de keuze van waar de vakantie wordt gevierd kiest de gast wat voor type vakantie. Experts in leisure veronderstellen namelijk dat de consument dit jaar het liefst in vakantieregio’s verblijven met een laag risico op besmetting. Dat zou betekenen dat Friesland, Drenthe, Groningen, Overijssel en Zeeland de meeste aandacht van de consument gaan krijgen.

Gasten zoeken veilige buiten activiteiten

Als de consument de voorkeur geeft aan een vakantieverblijf in de bijna Corona gevrijwaarde regio’s, dan is aannemelijk dat de consument dan ook kiest voor een verblijfsplek waar ruimte is. Dit om zo de kans op besmetting met het virus te beperken. Vrijstaande vakantiehuizen, huizenruil, bungalowparken met ruime kavels, (kleine) campings met grotere staplekken, hotels en boten gaan het dan goed doen. Omdat de gast deze zomer geen evenementen kan bezoeken en grote actieve pleisterplekken zullen gaan vermijden, blijven maar weinig actieve vakantie activiteiten over. Buiten activiteiten als fietsen, wandelen, mountainbiken, skeeleren, varen, vissen, zwemmen en smartphone speur en spel apps zullen deze zomer de belangrijkste activiteiten van de gasten worden.

Fietsen en wandelen in de zomer van 2020 de belangrijkste buitenactiviteit

Fietsen en wandelen staan al jaren in de top 3 van belangrijkste vrije tijdsactiviteiten. De komende zomer zal fietsen en wandelen door een veel grotere groep Nederlanders uitgeoefend worden. Gasten die anders naar het buitenland gaan blijven dit jaar in Nederland. Dat zullen vooral veel gezinnen zijn. Deze zomer zullen zij de fiets als actief uitje gaan ontdekken.

Meer gasten zullen zowel de regio gaan ontdekken met de fiets vanuit één standplaats als ook met een fietsvakantie van locatie naar locatie. Wat geldt voor fietsen zal ook zeker van toepassing zijn voor wandelen, varen, vissen en buitenactiviteiten met de smartphone. De kans op besmetting is klein bij deze activiteiten. Dat geldt vooral voor wandelen in de vele lege (natuur)gebieden die Nederland kent. Het tegenkomen van andere wandelaars is vele malen kleiner als fietsers op veel smalle fietspaden in de natuurgebieden.

Inspelen op het ‘nieuwe’ uitje van fietsen en wandelen

Vooral fietsen, skeeleren en wandelen zijn deze zomer daarom het ‘nieuwe’ uitje. Deze zullen door de meeste gasten de belangrijkste vakantie activiteit worden. Activiteiten die laagdrempelig en vaak ook laag in de prijs zijn. Vakantie verblijfslocaties kunnen op deze vakantieactiviteiten nu al commercieel inspelen door het doen van een paar overzichtelijke stappen. Deze stappen zijn:

Tips voor Corona veilig fietsen en wandelen van gasten

 1. Neem in je website ruimte op over het onderwerp fietsen en wandelen. Vertel bezoekers aan je website waarom het zo aantrekkelijk fietsen en wandelen is in jou regio. Laat zien en vertel wat gasten in jou regio gezien en bezocht moeten hebben en waarom.
 2. Zoek uit wat Corona veilige fietspaden zijn. Dat betekent , uitzoeken wat in jouw regio de rustige gebieden zijn en waar de brede fietspaden zijn. Dit zodat fietsers elkaar op veilige afstand kunnen passeren.
 3. Zoek uit waar jouw gasten rustige wandelroutes kunnen lopen of daag ze uit zelf een route te maken (struinen) in een rustig wandelgebied. Met struinen ontdekken gasten plekken die andere bewegwijzerde routelopers niet zullen ontdekken. Tevens is het zoveel spannender als een bewegwijzerde route.
 4. Kijk ook naar je voorraad verhuurfietsen. Is deze voldoende groot, actueel en up to date. Kijk daarbij vooral ook naar je voorraad kinderfietsen en mountainbikes.
 5. Zorg dat fietsende en wandelende gasten drukke pleisterplaatsen vermijden op de routes. Dat betekent wijs gasten vooral op kleinschalige bezienswaardigheden. Attendeer ze op kunstwerken in het veld, monumenten ter nagedachtenis, bijzondere gebouwen, streekproducten producenten, streekwinkels, mooie uitzichtpunten, galeries, molens etc. Het zijn vaak de kleine parels die de fiets- of wandelroute verrijken en de gast mooie vakantieherinneringen geven.
 6. Zorg dat gasten met behulp van een gedetailleerde (wand)kaart inzicht krijgen van bovenstaande punten. Zorg dus voor een fiets- en/of wandelkaart of grote wandkaart met daarop aangegeven de rustige en brede fietspaden, de rustige wandel- en struingebieden. Als daar dan ook de kleine parels zijn aangeduid en eventueel de routes door de rustige gebieden dan bent u goed voorbereid op het nieuwe dagje uit deze zomer.
 7. Denk na over het aanbieden van kinder fiets- en wandelroutes. Meer gezinnen zullen deze zomer hun vakantie in Nederland doorbrengen. Zij zullen met de kinderen ook op pad willen met de fiets- en wandelend. Korte (speur en spel)fiets- en wandelroutes zijn een must voor hen.
 8. Biedt lunch- en picknickpakketten aan. Gasten zullen deze zomer door de 1,5 meter regels nog beperkt terecht kunnen in restaurants en op terrassen. Zorg daarom dat zij onderweg van een lunch- of picknick kunnen genieten. Of biedt zelfs een picknick catering aan op een rustige locatie aan.

Route App versus gedrukte routekaart

Corona veilig fietsen en wandelen kan met behulp van de gratis route Apps als van Fietsnetwerk, Route.nl,  fietsknoop, ANWB fietsen App en Fietseropuit etc. Standaard fiets route Apps hebben echter hun beperkingen. Beperkingen van fiets route Apps zijn :

 • ze bieden geen goed en leesbaar overzicht van het verblijfsgebied.
 • ze duiden niet aan wat Corona veilige fietspaden zijn.
 • ze bieden geen rustige fietsroutes aan buiten de veel gefietste knooppunten om.
 • bijna geen van de fiets apps bieden (actieve)kinderroutes aan
 • bijna allemaal missen ze de kleine parels in het gebied. Dat komt omdat deze standaard Apps zijn afgestemd op de gemiddelde gebruiker en niet op uw gast.          

Het laten bouwen van een eigen route App is uiteraard een goed alternatief, maar prijzig. De gedrukte fiets- struin- en wandelkaart is dan een goed alternatief. Deze kun je eenvoudig en snel maken afgestemd op de (Corona) wensen van jou gasten.

Neem daarom de verantwoordelijkheid voor een actief en gezond gastverblijf en bereid je voor op de ‘nieuwe’ uitjes deze zomer. Dit zodat gasten mooie herinneringen blijven houden bij het verblijf op jullie verblijfsaccommodatie.

Met dank aan:

Geert-Frank de Vries, adviseur Buiten Beleven bij Arthuur, Buiten Beleven! en De Vries Kartografie.

Arthuur, Buiten Beleven! ontwikkelt beleef-fietsroutes met avontuurlijke verhalen en spel-Apps. De Vries Kartografie maakt voor verblijfsaccommodaties fiets- en wandelkaarten en route Apps.