Down Under is een restaurant, event-center en recreatiebedrijf (vooral buitensport) in Nieuwegein. Toen Down Under begon in 2010 zag de locatie er uit als een kale vlakte achter een industriegebied, met een grote waterplas. Inmiddels is het een aantrekkelijke locatie met een bijzonder aanbod voor jong en oud. #passievoorrecreatie

Down Under is een restaurant, event-center en recreatiebedrijf (vooral buitensport) in Nieuwegein. Toen Down Under begon in 2010 zag de locatie er uit als een kale vlakte achter een industriegebied, met een grote waterplas. Inmiddels is het een aantrekkelijke locatie met een bijzonder aanbod voor jong en oud. #passievoorrecreatie

We spreken met Lennart Loopstra die hier in 2016 is begonnen, na een stage opdracht voor zijn opleiding sportmanagement in Den Haag. Zijn startopdracht: Hoe kunnen we de Obstacle Run professionaliseren en de organisatie winstgevender maken. Zijn verhaal; van stagiair tot manager;

Wat is jullie grootste succesnummer?

Lennart: “Dat is best lastig, want we hebben hier inmiddels zoveel activiteiten. Voor De wavesurfer! is men bereid een heel eind te rijden. Er zijn nog slechts twee locaties waar je deze activiteit kunt beoefenen. (naast Down Under ook in CenterParcs De Eemhof) Een grote locatie in Zoetermeer is enkele jaren geleden failliet gegaan. We hebben hiermee een uniek aanbod in Nederland en doordat het een indoor activiteit is, met verwarmd water, is het ook jaarrond te exploiteren. Je wordt geadviseerd bijtijds te boeken, want zeker in de weekenden is er 4 a 5 weken vooruit nog heel weinig plek.”

Heb jij een stokpaardje?

Daar kwamen we in het voorgesprek al achter. Lennart is opgeklommen van stagiair, en vaste medewerker, naar een managementfunctie en ziet dat als groot voordeel: “Als leidinggevende is het goed om praktijkervaring te hebben. Zo kun je goed meedenken met het personeel. Ze hoeven mij niet zoveel uit te leggen over de normale gang van zaken. Die hands-on aanpak past volgens mij goed bij een activiteit als buitensport en in situaties waarbij je veel met mensen te maken hebt.”

Kun je een misser noemen – plus de manier waarop je dat hebt opgelost?

Lennart;  “Je seizoen begint altijd eerder dan je denkt. Zeker de laatste paar jaren werden wij daardoor overvallen. Mensen willen bij de eerste zonnestralen gewoon snel naar het Strand Wij gaan nu al wat eerder van start met de trainingen voor het tijdelijke personeel, zodat zij goed voorbereid aan het werk kunnen.”

Welke slimme maatregel heeft jullie veel opgeleverd?

Lennart: “Dat is het stoppen met het vrij openstellen van ons strand op niet-zonnige dagen. Voorheen betaalde je alleen entree op de zonnige stranddagen en was het strand op de andere dagen vrij toegankelijk. Nu we daar vanaf zijn gestapt hebben we o.a. minder last van vandalisme – alle speeltoestellen en buitenmeubilair zijn onze investeringen geweest, en daar wil je zuinig mee omgaan. Activiteiten die we voorheen op het openbaar terrein uitvoerden, zoals bijvoorbeeld de voetgolf, zijn nu ook binnen de omheining geplaatst. Voor de gasten geven we online aan, met een rode of groene vlag, op welke dagen het strand is geopend. Dat werkt prima.”

Hoe is je relatie met de gemeente?

Lennart; ”De gemeente Nieuwegein is een prettige samenwerkingspartner. Daar valt heel goed mee samen te werken. Natuurlijk moeten ze soms kritisch zijn op ontwikkelingen, maar over het algemeen proberen ze mee te zoeken naar oplossingen. Ons terrein ligt op de grens van de gemeente Nieuwegein en Houten. Zo zijn het parkeerterrein en het evenemententerrein, onderdeel van de gemeente Houten. Het offroad gedeelte ligt dan weer in Nieuwegein. Gelukkig hebben we inmiddels één contactpersoon voor alle gemeentezaken.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

Lennart: “We hebben nog volop plannen. Zo zijn we o.a. bezig met een verruiming van het bestemmingsplan waardoor we festivals nog beter kunnen hosten. In de provincie Utrecht worden veel festivalterreinen ingevuld met woningbouwplannen. Ook hier zien we een voorbeeld van onze goede relatie met de gemeente. Zij hebben aangegeven dat het momentum goed is om nieuwe plannen voor festival-ontwikkelingen in te dienen. Wij hebben een festivalvergunning, dus kunnen we profiteren van de krapte op deze markt. Verder kijken we ook continu naar leuke nieuwe activiteiten. Op korte termijn willen we activiteiten toevoegen die ook in de wintermaanden beoefend kunnen worden.”

Meer informatie: www.downunder.nl

Dit artikel verscheen eerder al in vakblad Recreatief Totaal