Tijdens de lectorale speech van Professor Jeroen Klijs aan de Breda University of Appied Sciences (BUAS) werden de focuspunten benoemd van zijn lectoraat: Het overkoepelende thema is de maatschappelijke impact van toerisme.

Tijdens de lectorale speech van Professor Jeroen Klijs aan de Breda University of Appied Sciences (BUAS) werden de focuspunten benoemd van zijn lectoraat: Het overkoepelende thema is de maatschappelijke impact van toerisme.

Toerisme heeft zowel positieve als negatieve effecten– van werkgelegenheid en betekenisvolle ervaringen tot en met een monocultuur van toeristenwinkeltjes en overlast van vrijgezellenfeestjes. Door deze tegenover elkaar te zetten kun je een ontwikkeling van toerisme stimuleren die positief bijdraagt aan leefbaarheid en duurzaamheid. Steden en regio's worden door dit lectoraat binnen de BUAS voorzien van adviezen, kennis en instrumenten.

Klijs: "Dit zal worden verder worden vormgegeven door studies waarbij we in beeld brengen wat de impacts zijn verschillende soorten bezoekers (dagbezoekers, cultureel toeristen, religieus toeristen, etc.) op verschillende soorten plaatsen (steden, landelijk gebied, westers en niet westers, etc.) en verschillende soorten gebruikers (bewoners, ondernemers, etc.). Bovendien brengen we in beeld welke maatregelen er mogelijk zijn om de impacts van toerisme te sturen (spreidingsbeleid, financiële incentives, slimme ICT oplossingen, wet- en regelgeving, etc.), o.a. door deze zelf toe te passen in Living Labs, en bepalen we onder welke voorwaarden deze succesvol kunnen zijn. Uitgaande van een contextuele benadering (er zijn geen ‘one-size-fits-all’ oplossingen) zal het lectoraat handvatten bieden om toerisme op een proactieve manier in te zetten voor een duurzaam ontwikkeling."

De BUAs heeft in het genoemde onderzoeksveld in de afgelopen jaren al diverse onderzoeken en projecten uitgevoerd:

  • Een uitgebreide studie voor het Europees Parlement naar de oorzaken, impacts en het managen van overtoerisme;
  • de ontwikkeling van een Serious Game waarmee bestemmingen kunnen leren hoe toerisme het beste te managen;
  • een project waarin in beeld wordt gebracht op welke manieren het profiel, het (ruimtelijk) gedrag en de bestedingen van dagbezoekers in beeld kunnen worden gebracht;
  • Een project waarbij de BUAS, samen met diverse consultancybureaus, de kwaliteit van economische impactanalyses verbeteren door het ontwikkelen van een Leidraad.

Meer informatie: profiel van Jeroen Klijs op buas.nl