De recreatiegebieden van Leisurelands zijn in 2019 weer prima bezocht. De teller staat op ruim 4,7 miljoen strandbezoekers. Alleen het recordjaar 2018 trok - door de extreem warme en lange zomer - meer strandbezoekers (ruim 5,5 miljoen).

De recreatiegebieden van Leisurelands zijn in 2019 weer prima bezocht. De teller staat op ruim 4,7 miljoen strandbezoekers. Alleen het recordjaar 2018 trok - door de extreem warme en lange zomer - meer strandbezoekers (ruim 5,5 miljoen).

Totaal bijna 7 miljoen bezoekers

Bij de ruim 4,7 miljoen bezoekers zijn uitsluitend dagrecreanten - onder andere strandbezoekers, actieve recreanten zoals wandelaars, duikers, vissers en sufers, en evenementenbezoekers - meegerekend. Op de recreatiegebieden zijn diverse ondernemingen gevestigd met een eigen ingang zoals jachthavens, golfbanen, wellnessresorts en horecagelegenheden. Deze ondernemers zagen hun populariteit stijgen en zij ontvingen ook weer een groot aantal bezoekers: in 2019 bijna 2,2 miljoen bezoekers. Hiermee komt het totaal aantal bezoekers op de recreatiegebieden van Leisurelands in 2019 uit op bijna 7 miljoen.

Hitterecords

Het paasweekend van 21 en 22 april zorgde voor een goede start van het nieuwe recreatieseizoen. Daarna was het lang wachten op mooi weer. Begin juni werd het opnieuw warm en werd meteen de eerste tropische dag (30 graden of meer) van 2019 gemeten. In de maand juli werden vele hitterecords gebroken en op sommige dagen werd het meer dan 40 graden. Opvallend genoeg was het op deze dagen overdag relatief rustig, omdat het zelfs in de schaduw te warm was. De zwoele zomeravonden zorgden echter voor drukte van bezoekers die ’s avonds de nodige verkoeling zochten. Eind augustus kende de enige hittegolf van 2019. Daarna was de zomer voorbij, want in september werden er geen zomerse dagen (25 graden of meer) gemeten.

Bijna 1,5 miljoen strandbezoekers op Bussloo, Heerderstrand en Kievitsveld

Als vanouds trok Bussloo ruim een miljoen strandbezoekers en is hiermee opnieuw dé publiekstrekker van de stedendriehoek. Het waterrijke recreatiegebied biedt naast een zwemplas, zandstranden, een golfbaan, Pitch&Putt Golf, escaperooms en Thermen Bussloo, ook mogelijkheden voor wandelen, fietsen, paardrijden, duiken en vissen. Kievitsveld staat bekend om de waterski/wakeboardbaan van Burnside Cablepark en wellnessresort de Veluwse Bron. Heerderstrand is middenin de Veluwse bossen gelegen met een prachtig strandbad. Tevens de plek waar Pitch&Putt Golf Heerde veel bezoekers trekt.

Strand Horst, Strand Nulde, Zandenplas en Zeumeren toppers in West-Gelderland

Deze toppers zijn goed voor ruim 1,1 miljoen bezoekers. Strand Horst en Strand Nulde blijven het populairst in West-Gelderland. Door hun unieke ligging aan de Randmeren en de bedrijvigheid, denk aan het Postillion hotel, de jachthavens, een camping, Pitch&Putt Golfbaan, paintball Fundustry, de Telstar Surfclub, maar ook restaurants als Bellini’s, McDonald’s en WokInn. Zandenplas biedt een rustige bosrijke zwemplas waar zonaanbidders graag vertoeven, maar ook wandelaars, fietsers en ruiters komen hier graag voor “een rondje Zandenplas”. Op mooie dagen is de strandkiosk geopend. Zeumeren heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot het speelstrand van Midden-Nederland: van goed toeven op het terras van het paviljoen aan het water tot shortgolf, waterskiën en wakeboarden en uiteraard het overdekte avonturenparadijs SchatEiland.

Ontspanning in het buitengebied van Nijmegen op Berendonck, Groene Heuvels, Mookerplas en Wylerbergmeer

Deze recreatiegebieden blijven erg populair en in 2019 staat het bezoekersaantal op ruim 900.000. Berendonck staat naast een heerlijk dagje strand of een actief uitje bekend om de waterskibaan en golfbaan. In mei opende Thermen Berendonck zijn deuren en weet al vanaf de eerste week veel bezoekers te trekken. Groene Heuvels dat geroemd wordt om zijn mooie onderwaterwereld en dus populair is bij duikers, is ook voor strandbezoekers een fijne plek om naartoe te gaan. Het paviljoen en de camping, de activiteiten van Fundustry zoals paintball, klimpark en elektrisch quadrijden zijn geliefd. Mookerplas is met zijn open verbinding naar de Maas, de verschillende jachthavens en campings een walhalla voor de watersporter. Het strand van de Grote Siep, de botenhelling en Strandpaviljoen Dushi bieden een ontspannen of actief dagje uit. Wylerbergmeer tot slot bleef achter bij voorgaande jaren, omdat het recreatiegebied wekenlang gesloten was om baggerwerkzaamheden uit te kunnen voeren en de blauwalgproblemen aan te pakken. Leisurelands stelde het recreatiegebied in september open, waarmee het gebied weer een mooie toekomst voor zich heeft.

Rhederlaag, Hilgelo, Stroombroek en Hambroekplas: erop uit in de Liemers en Achterhoek

De inwoners van de Liemers en Achterhoek weten het uiteraard al lang: deze regio heeft zoveel moois te bieden. Zo ook de zes recreatiegebieden van Leisurelands: Rhederlaag, Nevelhorst, Stroombroek, Hilgelo, Slingeplas en Hambroekplas. Deze zes verwelkomden ruim 1,2 miljoen bezoekers in 2019.

Rhederlaag is door de open verbindingen met de IJssel, de vele jachthavens en campings zeer geliefd bij watersporters. De strandbezoeker, maar ook de actieve wandelaar en fietser komt hier graag. Stroombroek staat bekend om het bungalowpark van Landal, maar ook de waterskibaan en het outdoorcentrum van Markant. Hilgelo tot slot had altijd al een aantrekkingskracht op inwoners en toeristen van Winterswijk en (ver) daarbuiten door de omliggende campings en Sevink Molen, maar sinds de komst van Beachclub MEER zit Hilgelo echt in de lift. 

Leisure-activiteiten en evenementen

De recreatiegebieden van Leisurelands kenmerken zich niet alleen door de stranden, zwemplassen en leisure-activiteiten. Ook zijn er jaarrond vele publieksevenementen: Down the Rabbit Hole, Ground Zero, Dreamfields Festival, Emporium, Strong Viking Obstacle Run, Beachpull, Gelderpop, Mega Piraten Festijn, keramiekmanifestatie ‘Keramisto’, triatlons, nieuwjaarsduiken, beachvolleybaltoernooien en andere (sport)evenementen, die ieder jaar veel bezoekers trekken.

Onverwacht mooi, leuk en actief recreëren

Leisurelands exploiteert 20 recreatiegebieden in Gelderland en Noord-Limburg. De recreatiegebieden zijn 365 dagen per jaar open en bieden een breed scala aan leisure-activiteiten. De toegang is gratis, alleen voor het parkeren betaalt de bezoeker parkeergeld. Met deze inkomsten zorgt Leisurelands ervoor dat haar recreatiegebieden en de leefomgeving in de breedste zin van het woord ook op termijn vitaal en aantrekkelijk blijven. Leisurelands wil mensen in beweging krijgen en steeds opnieuw laten ervaren hoe onverwacht mooi, leuk en actief je kunt recreëren in het buitengebied van Nederland. Dat gebeurt door zelf en met ondernemers verrassende, creatieve initiatieven en innovaties mogelijk te maken.

Meer informatie: www.leisurelands.nl