De BankGiro Loterij heeft een recordbedrag van ruim 84,3 miljoen euro verdeeld onder 77 culturele organisaties. Het in 2022 officieel te openen Nationaal Holocaust Museum ontvangt de grootste financiële injectie van 1,5 miljoen euro. Wereld van Windmolens krijgt 500.000 euro voor de inrichting van een nieuw museum.

De BankGiro Loterij heeft een recordbedrag van ruim 84,3 miljoen euro verdeeld onder 77 culturele organisaties. Het in 2022 officieel te openen Nationaal Holocaust Museum ontvangt de grootste financiële injectie van 1,5 miljoen euro. Wereld van Windmolens krijgt 500.000 euro voor de inrichting van een nieuw museum.

Grootste bedrag naar Nationaal Holocaust Museum

De deuren van Het Nationaal Holocaust Museum zullen openen op twee historische locaties: de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool. Vele honderden kinderen werden via de kweekschool door verzetsmensen in veiligheid gebracht en ontsnapten zo aan de bezetter. Beide gebouwen worden gerenoveerd en zullen samen het Nationaal Holocaust Museum vormen. Op deze bijzondere en beladen plek zorgt het museum dat de herinnering aan het verleden niet verloren gaat. De BankGiro Loterij draagt met een schenking van 1,5 miljoen euro bij aan de totstandkoming van dit unieke project.

Het Museum in oprichting liet deze maand weten dat de Bondsrepubliek Duitsland ook 4 miljoen zal bijdragen aan de verwezenlijking van dit museum. Het totale benodigde budget voor investeringen in beide gebouwen, educatieve programma’s, de vaste tentoonstelling, programmering en de exploitatie tot en met 2026, bedraagt volgens de laatste berekeningen ruim € 27 miljoen.

Wereld van Windmolens

Bijna 100 jaar na de oprichting van Vereniging De Zaansche Molen, dient zich de unieke kans aan om een molenmuseum op de Zaanse Schans te realiseren. Het nieuwe molenmuseum, Wereld van Windmolens, vervangt het oude museum dat slecht toegankelijk is voor het grote aantal bezoekers van de Zaanse Schans. Met een schenking van 500.000 euro draagt de BankGiro Loterij bij aan de totstandkoming van het nieuwe museum.

Stedelijk Museum Schiedam

Dit museum is voorbeeldstellend op het gebied van inclusiviteit en het verlagen van drempels. Het trekt met toegankelijke tentoonstellingen over kunst- en stadsgeschiedenis meer dan 65.000 bezoekers per jaar. Aangemoedigd door de BankGiro Loterij Museumprijs in 2019 wil men een volgende stap zetten: uitbreiding van het museum in de ernaast gelegen voormalige bioscoop en een herinrichting van het museumplein. In het souterrain komt een lang gekoesterde droom: een diorama vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen hoe de wereldgeschiedenis Schiedam heeft gevormd. Deze bijdrage (€ 400.000) van de loterij zorgt ervoor dat deze droom in vervulling gaat. 

Impuls voor musea en cultuur in Nederland

Ook bestaande zijn voor een belangrijk deel van hun inkomsten en investeringsmogelijkheden afhankelijk van de Bankgiroloterij. Zo ontvingen het Van Gogh Museum, Rijksmuseum, Mauritshuis en Kröller-Müller Museum gezamenlijk een bedrag van 8.747.561 euro. Op deze wijze maakt de BankGiro Loterij aankopen, tentoonstellingen en educatieve activiteiten van deze musea mogelijk.

Emilie Gordenker (directeur Van Gogh Museum): 'Wij zijn dolblij met deze royale bijdrage van de BankGiro Loterij, waarmee het Van Gogh Museum substantiële aankopen kan doen. Aanwinsten zijn essentieel voor musea - ze verfrissen de collectie en bieden belangrijke nieuwe inzichten voor bezoekers en wetenschappers. De BankGiro Loterij is echt onmisbaar voor deze kerntaak van het Van Gogh Museum.’

Ook Stichting Liniebreed Ondernemen viel in de prijzen en mocht een cheque van € 300.000 in ontvangst nemen voor het verder uitdragen en ondersteunen van forten en waterlinies in Nederland.

Meer informatie: www.bankgiroloterij.nl