Zo’n 1,4 miljoen Museumkaarthouders bezochten afgelopen jaar gemiddeld zes musea. Het bezoek met de Museumkaart is ook het afgelopen jaar weer toegenomen en de groep kaarthouders wordt in de loop der jaren breder.

Zo’n 1,4 miljoen Museumkaarthouders bezochten afgelopen jaar gemiddeld zes musea. Het bezoek met de Museumkaart is ook het afgelopen jaar weer toegenomen en de groep kaarthouders wordt in de loop der jaren breder.

De leeftijdscategorie van 65 jaar en ouder is met 16% van de kaarthouders nog steeds het sterkst vertegenwoordigd. Opmerkelijk is dat de Museumkaart bij kinderen ook veel voorkomt – zo’n 7% - zelfs ondanks de gratis toegang die musea vaak bieden aan kinderen t/m 12 jaar. Steeds meer gezinnen hebben dan ook een Museumkaart en zij gaan gemiddeld maar liefst zeven keer per jaar naar musea. Veel (groot)ouders en de kinderen zelf vinden het aanbod van musea leuk én leerzaam. Want Museuminspecteurs, kinderen t/m 12 jaar hebben maar liefst 60 musea ‘kidsproof’ bevonden. Een positieve ontwikkeling, omdat een sterkere binding met museale collecties telkens weer bij de jongste generaties begint. Verder maken steeds meer jonge alleenstaanden en jonge stellen zonder kinderen gebruik van de Museumkaart. In 2019 gingen 1,4 miljoen Museumkaarthouders - zo’n 8% van de Nederlandse bevolking vanaf 5 jaar - in totaal 9,3 miljoen keer naar musea.

Kwaliteit staat onder (financiële) druk

De Museumkaart is een samenwerking van ruim 400 musea. Dat Nederlandse musea met hun collecties een groeiend publiek uit binnen- en buitenland weten te bereiken, getuigt van de hoge kwaliteit die musea het publiek bieden. Maar die kwaliteit staat onder druk door de afnemende bijdragen van gemeenten aan met name middelgrote en kleinere musea. Juist daar zijn investeringen van overheden in de achterkant van het museumbedrijf nodig die zich pas op langere termijn zullen uitbetalen aan de voorkant: gespreid over het land meer en vaker bezoek door een gevarieerder publiek. Want eigentijdse verhalen vertellen start met onderzoek naar de collectie en het interpreteren ervan met mensen die nu nog niet naar musea komen. Ook is restauratie van voorwerpen vaak nodig om interessante bruiklenen in aansprekende tentoonstellingen door het land te laten reizen. En om tijdelijk topstukken uit het buitenland te kunnen presenteren, helpt een garantstelling door de rijksoverheid.

bron en meer informatie: www.museumvereniging.nl