De laatste editie van vakblad Recreatief Totaal staat in het teken van trends en innovatie. In diverse artikelen wordt vooruitgeblikt op 2020 en nog verder in de toekomst.

De laatste editie van vakblad Recreatief Totaal staat in het teken van trends en innovatie. In diverse artikelen wordt vooruitgeblikt op 2020 en nog verder in de toekomst.

Vooruitblik op 2020 (p. 6)

Het toeristisch seizoen 2019 bleek nóg succesvoller te zijn, qua bezoekcijfers, dan het mooie jaar 2018. Dat bleek onlangs uit cijfers van het CBS. De kosten stegen ook aanzienlijk; o.a. door loonstijging en de verhoging van het lage btw tarief waar veel recreatieve producten mee te maken hebben. Inmiddels ligt de focus voor ondernemers op het komende seizoen. IN dit artikel wordt op een rijtje gezet welke trends, wetgeving en ontwikkelingen we in 2020 kunnen verwachten…

Hoe staat het met de innovatiekracht van de Nederlandse recreatiesector? (p.13)

Een interview met RECRON voorzitter Cees Slager, waarin hij kritisch kijkt naar de rol van innovatie voor de sector: “Ik zie dat bedrijven op dit moment vooral nieuwe concepten bedenken om kosten te besparen en de marketing te verbeteren. Het ontwikkelen van echt nieuwe productconcepten blijft achter. Dat is jammer, want het is belangrijk dat dit wel gebeurt.”

Zoeken en boeken op de plattegrond (p.15)

Innovatie in de recreatiesector is vaak afkomstig van toeleveranciers, die nieuwe productconcepten bedenken. Een voorbeeld is de 'Zoek & Boek op de Plattegrond' module van TenZer.

Trends en relevante trends (p.16)

In dit artikel gaat Hans de Vries (bureauvoorvernieuwing.nl) in op de trends voor volgend jaar. Hij kijkt daarvoor verder dan alleen naar 2020. 

"De verwachting is dat de economie in Europa in 2020 gemiddeld waarschijnlijk netto een stilstand zal kennen, met blijvend lage rentestanden, geringe inflatie en daardoor een reële kans op deflatie. Ook de druk op de arbeidsmarkt zal blijven en personeelstekort kan misschien wel het grootste obstakel voor groei gaan worden."

En verder in deze editie van Recreatief Totaal:

  • Lessen van een duurzame groepsaccommodatie op Texel (p.22)
  • Op zoek naar 'Trends, all over the World' (Door: Hans van Leeuwen) (P.24)
  • Pretwerk Actueel (p.30)
  • Trendrapport Recreatie Toerisme en Vrije Tijd (p.37)
  • Agenda en Uitgelicht (p.38)
  • Special over de Vakantiebeurs, de Vakdag en het Travel congres (p.41)
  • Terugblik op de Recreatie Vakbeurs Hardenberg (p.44)

Bekijk het vakblad (gratis) online op: www.recreatieftotaal.nl