GLOW wil vernieuwen, onderscheiden en leidend zijn in de ontwikkeling van lichtkunst en lichttechnologie. Nu en in de toekomst. Dit jaar is wederom elk lichtkunstwerk speciaal gemaakt voor GLOW, waarvan het overgrote deel afkomstig is uit Eindhoven.

GLOW wil vernieuwen, onderscheiden en leidend zijn in de ontwikkeling van lichtkunst en lichttechnologie. Nu en in de toekomst. Dit jaar is wederom elk lichtkunstwerk speciaal gemaakt voor GLOW, waarvan het overgrote deel afkomstig is uit Eindhoven.

De sterkste pijlers van de stad komen tot uiting in de samenwerkingen tussen diverse partijen en de combinatie van techniek en design. Het samen creëren van lichtkunst spreekt tot de verbeelding, het zorgt voor sfeer en verbinding.

Dit jaar waren er voor het eerst lichtkunstwerken die voortkomen uit GLOWlabs. Een GLOWlab is een samenwerkingsverband dat voorafgaand aan het lichtkunstfestival plaatsvindt. Bedrijven, kunstenaars, technici, designers en (onderwijs)instellingen werken vanuit een bepaalde thematiek aan een innovatief lichtkunstwerk dat vervolgens een podium krijgen op de route. Dit jaar zorgden onder andere Signify, ASML, GGZE en Waterschap De Dommel in samenwerking met Eindhovense designers en studenten voor een inhoudelijke bijdrage. Een goed voorbeeld hiervan is PING, een lichtkunstwerk van Gijs van Bon en ASML. Gezamenlijk ontwikkelden zij een draadloos netwerk waarin 250 bakens gekoppeld worden tot een intelligent systeem waarlangs informatie kan stromen. De informatie wordt van baken tot baken overgebracht in licht en geluid. Met deze unieke samenwerkingen onderstreept GLOW haar missie: Eindhoven maakt het verschil in lichtkunst.

Duurzaamheid in de spotlights

Lichtkunstfestival GLOW is zich er van bewust dat er stappen genomen moeten worden. Directeur Ramakers geeft dit ook aan: “We zetten niet in op groei, maar op balans. GLOW wil energieneutraal worden, maar ook in bredere zin de verspilling tegengaan en inzetten op recycling. We kijken hoe Eindhovense bedrijven door het jaar heen alvast energie kunnen uitsparen voor GLOW, bijvoorbeeld door het licht een minuut eerder uit te doen. Het is vooral een statement, waarmee we het bewustzijn willen aanwakkeren. Gelukkig werken steeds meer lichtkunstwerken met LED-licht, dat veel energiezuiniger is dan andere verlichting. Eerder gebruikte lichtbakens zetten we een volgende keer op een andere manier in. Zo zoeken we voortdurend naar vernieuwing en balans, zonder dat het saai wordt.”

GLOW in 2020 

Met de succesvolle veertiende editie achter de rug kijkt de organisatie alvast vooruit naar de jubileumeditie in 2020. Het project De Lichtkathedraal van Ellen de Vries was dit jaar een try-out als zijlicht op de route van GLOW. In een winkelpand op de Nieuwe Emmasingel werd bij een brede doelgroep hersengolfactiviteit gemeten tijdens een virtual reality ervaring in een fictieve kathedraal. Tijdens het verkennende onderzoek werd er gespeeld met de invloed en kracht van licht op de gezondheid in de openbare ruimte. Er werd gekeken naar het effect van lichtkleur, de vorm en de verdeling van licht. Volgend jaar wordt het onderzoek doorontwikkeld in een GLOWlab, in samenwerking met studenten van de Universiteit van Jönköping, zodat op grotere schaal onderzocht kan worden wat licht doet in de openbare ruimte. Het resultaat is zichtbaar als een volwaardig lichtkunstwerk op de route in 2020. 

De jubileumeditie van GLOW krijgt als thema ‘Urban Skin’. Van 7 tot en met 14 november 2020 draait GLOW Eindhoven om de stedelijke huid in al haar facetten: van architectuur tot natuur, van centrum tot stadswijk, van inwoner tot bezoeker. Samen geven zij de stad haar unieke uitstraling en warmte. Het thema wordt elk jaar meegegeven aan de lichtkunstenaars als inspiratiebron voor de lichtkunstwerken.

Meer informatie: www.gloweindhoven.nl/nl