De verkopen van maaltijden, drankjes en hotelovernachtingen in de horeca stijgen naar verwachting met 2% in 2019 en 1,5% in 2020. Dat is een duidelijke vertraging in vergelijking met het gemiddelde groeitempo van 4% in de afgelopen vijf jaar.

De verkopen van maaltijden, drankjes en hotelovernachtingen in de horeca stijgen naar verwachting met 2% in 2019 en 1,5% in 2020. Dat is een duidelijke vertraging in vergelijking met het gemiddelde groeitempo van 4% in de afgelopen vijf jaar.

De bestedingen van buitenlandse toeristen leveren een belangrijke bijdrage aan de omzetgroei. Het aantal buitenlandse toeristen in Nederland nadert de 20 miljoen en is in tien jaar tijd verdubbeld. Dit brengt een toenemende vraag naar hotelkamers met zich mee. Meer dan de helft van alle nieuwe hotelkamers staat in Amsterdam. Het aandeel van de hoofdstad in het totale aantal hotelkamers is opgelopen tot bijna 30%. Dit blijkt uit het nieuwe Vooruitzicht Horeca van het ING Economisch Bureau.

Omzetgroei doet een stapje terug

Sinds het begin van 2019 vertraagt de groei van de verkopen van maaltijden, drankjes en overnachtingen in de horeca. Prijsstijgingen en het tekort aan personeel remmen de groei. Richting 2020 blijft er vanwege de positieve vooruitzichten voor de consumentenbestedingen en de groei van het buitenlandse toerisme naar verwachting ruimte voor lichte omzetgroei. Een omslag in het economische sentiment in het geval van een chaotische brexit vormt echter wel een risico. “De gevolgen van een brexit kunnen op twee manieren doorwerken op de horeca”, stelt Thijs Geijer, ING sectoreconoom Horeca. “Ten eerste zijn Britten de op twee na grootste groep buitenlandse toeristen in ons land. Ten tweede kan een brexit ook het consumentenvertrouwen in Nederland schaden.”

Aantal hotelkamers zit nog stevig in de lift, vooral in Amsterdam

De hotellerie draait meer en meer op buitenlandse gasten. In 2019 komen er bijna 20 miljoen toeristen naar Nederland wat een verdubbeling is ten opzichte van tien jaar terug. Het aantal hotelkamers groeit dan ook sterk en van alle hotelkamers staat een steeds groter deel in Amsterdam. In 2018 werd ruim de helft van alle nieuwe hotelkamers in Amsterdam gerealiseerd. Mede vanwege de geplande opening van meerdere grote hotels rondom de Zuidas en in Amsterdam-Noord bouwt de stad zijn dominante positie op de hotelmarkt de komende jaren verder uit.

“In de eerste helft van 2019 verbleven er ruim 9,5 miljoen toeristen in Nederland, dat is wederom een record. Het aantal hotelgasten uit Azië en de Verenigde Staten steeg met meer dan 10 procent en juist voor hen is Amsterdam een grote trekpleister” aldus Thijs Geijer.

Bron en meer informatie: www.ing.nl