Kinderen met een handicap willen ook van de glijbaan, maar glijbanen in zwembaden zijn voor hen slecht toegankelijk. Heb jij een idee hoe we dat probleem praktisch en betaalbaar kunnen oplossen? Dan stelt het stichting 'Het Gehandicapte Kind' (HGK) 15.000 euro beschikbaar om jouw idee uit te werken.

Kinderen met een handicap willen ook van de glijbaan, maar glijbanen in zwembaden zijn voor hen slecht toegankelijk. Heb jij een idee hoe we dat probleem praktisch en betaalbaar kunnen oplossen? Dan stelt het stichting 'Het Gehandicapte Kind' (HGK) 15.000 euro beschikbaar om jouw idee uit te werken.

Kinderen die in een rolstoel zitten kunnen vaak wel het zwembad in, maar als hun vriendjes de glijbaan op gaan, blijven zij beneden achter. Omdat ze niet op eigen kracht de trap op kunnen of omdat de trap pijn doet aan hun voeten. Voor hun ouders is het op een gegeven moment te zwaar om ze te tillen. Tot groot verdriet van deze kinderen: zij willen gewoon net als hun broertjes, zusjes en vriendjes van de glijbaan, want dat is toch het gaafste van het hele zwembad!

HGK vindt dat alle speelplekken, ook zwembaden, toegankelijk moeten zijn voor kinderen met een beperking, zodat zij samen kunnen spelen met kinderen zonder beperking. Ook alle kinderen van de HGK Kinderraad geven aan dat er grote behoefte is aan een oplossing voor het glijbaanprobleem. De Kinderraad bestaat uit kinderen met een handicap, die een aantal keren per jaar discussieert over de problemen waar zij tegenaan lopen en mogelijke oplossingen aandraagt die hen zouden helpen. Mee kunnen doen in het zwembad, óók op de waterglijbaan, is voor hen heel belangrijk.

Daarom doet HGK een oproep voor innovatieve ideeën voor aanpassingen van bestaande glijbaantrappen of alternatieven zoals een lift. Er worden productontwerpers gezocht die een goed idee hebben voor een oplossing die niet alleen praktisch is, maar ook toegevoegde waarde heeft voor de overige zwembadbezoekers en betaalbaar is voor de zwembaden om aan te schaffen. HGK stelt 15.000 euro beschikbaar voor uitwerking van het beste idee. Hierna helpt HGK bij het vinden van financiers voor de productie van het product en de promotie ervan binnen haar netwerk.

Inzenden

Heb je een goed idee om zwembadglijbanen toegankelijk te maken? Beschrijf dan in maximaal 5 pagina’s:  

 • het ontstaan van het idee
 • het idee
 • schets van het idee
 • begroting en dekkingsplan ontwikkeling (inclusief de 15.000 euro van het Gehandicapte Kind)
 • geschatte kostprijs voor afnemer
 • contactgegevens van inzender(s) 

Criteria

Inzendingen moeten minimaal aan de volgende eisen voldoen:

 • Ook toegankelijk voor (volwassen) begeleiders
 • Breed inzetbaar bij diverse glijbanen
 • Realistische investering voor diverse zwembaden
 • Geen afbreuk aan de vormgeving van de glijbaan, bij voorkeur juist toegevoegde waarde
 • Veiligheidseisen voor waterglijbanen (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen)

Wat zoeken we niet?

 • We zoeken geen ontwerp voor een compleet nieuwe glijbaan
 • We zoeken geen product dat continu toezicht/bediening vraagt van het zwembadpersoneel of ouders

Procedure

Stuur je idee in voor 10 oktober 2019 via aanvraag@nsgk.nl met als onderwerp ‘toegankelijke waterglijbaan’. Uiterlijk 15 oktober hoor je of jouw idee bij de beste drie hoort en je een pitch mag komen geven voor onze Kinderraad op 26 oktober. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met Anouk Boslooper (programmacoördinator samen spelen van Het Gehandicapte Kind.) via 020-6791200.

Meer informatie: www.nsgk.nl