Brabant is een bijzondere thematische fietsroute rijker: de Liberation Route Brabant. De themaroute vertelt het verhaal van WOII en de bevrijding van Noord-Brabant.

Brabant is een bijzondere thematische fietsroute rijker: de Liberation Route Brabant. De themaroute vertelt het verhaal van WOII en de bevrijding van Noord-Brabant.

De fietsroute, in totaal 340 kilometer lang verdeeld over acht rondes, leidt je langs WOII-locaties, erfgoed, musea en luisterplekken. Een app brengt de verhalen op locatie tot leven op je mobiele telefoon.

De Liberation Route Brabant borduurt voort op een route die al langer langs luisterplekken van de Liberation Route Europe loopt. De fietsroute is volledig op de schop gegaan en bestaat nu uit acht rondes van circa veertig kilometer, verspreid over Brabant. Je kunt nu mooie dagtochten maken langs bijzondere locaties, verhalen, musea en WOII-erfgoed. Inhoud en verdieping zijn toegevoegd door een koppeling met het project Brabant Remembers. 

Wereldprimeur: fietsen door Oorlogsmuseum Overloon

Elke fietsronde heeft zijn eigen thema.

  1. In Bergen op Zoom gaat het bijvoorbeeld over de Slag om de Schelde,
  2. in Breda over de bevrijding door de Polen
  3. en in Vught over de zwartste bladzijde: Kamp Vught.
  4. In De Peel kom je te weten waarom het gebied ‘Death Valley’ werd genoemd,
  5. In De Kempen treed je in de voetsporen van de Engelse verkenners
  6. en rondom Son en Breugel fiets je in het gebied waar tijdens Operatie Market Garden duizenden geallieerde parachutisten landden. 
  7. De route bij Gilze-Rijen staat in het teken van de strijd in de lucht
  8. en in de gemeente Landerd fiets je langs grote, stalen silhouetten die als stille ooggetuigen in het landschap staan.
  9. Daarnaast is er een bijzondere negende lus rond de Brabants-Limburgse grens bij Overloon. Hier kun je op drie meter hoogte dwars dóór Oorlogsmuseum Overloon fietsen over een nieuwe, negentig meter lange fietsbrug. Een wereldprimeur!

Meer informatie: www.visitbrabant.com/nl/routes/fietsen/fietsroute-liberation-route