Na een ingrijpende verbouwing gaat museum Naturalis dit weekend weer open. De verbouwing was nodig om de groeiende groep bezoekers te kunnen ontvangen. Voor dit jaar rekent het museum op 425.000 bezoekers.

Na een ingrijpende verbouwing gaat museum Naturalis dit weekend weer open. De verbouwing was nodig om de groeiende groep bezoekers te kunnen ontvangen. Voor dit jaar rekent het museum op 425.000 bezoekers.

Zie ook: Populariteit Naturalis is onder jongeren sterk gedaald na 2-jarige verbouwing

Groei aantal bezoekers - jasje werd te klein

De noodzaak tot verbouwen was groot voor Naturalis. Het oude museumgebouw dat in 1998 opende was gebouwd voor 150.000 bezoekers per jaar. Het bezoekersaantal groeide de afgelopen jaren enorm; in 2016 telde Naturalis al 410.000 bezoekers. Voor de groeiende collectie, waaronder de immense T. rex Trix, was geen plek. Ook werd het gebouw op drukke dagen oncomfortabel omdat faciliteiten tekort schoten en doorgangen te smal. Daarnaast nam bij Naturalis de afgelopen jaren ook het aantal onderzoekers sterk toe, waarvoor de kantoorfaciliteiten en labvoorzieningen tekort schoten. Door het samenvoegen van een aantal nationale collecties groeide de rijkscollectie de afgelopen jaren naar 42 miljoen objecten. De laatste jaren stond deze collectie verspreid over diverse depots in de stad. Met het realiseren en inrichten van de nieuwbouw is alles van Naturalis bijeengebracht onder één dak.

Een museum om te ontdekken en beleven

Het nieuwe museum van Naturalis is laagdrempelig voor jong en oud. Vanuit een licht en open Atrium duiken bezoekers de van daglicht afgesloten zalen in. Daar waant men zich voor even in een andere wereld. Echte objecten, boeiende verhalen en fysieke ervaringen nemen het publiek mee in de rijke en diverse wereld van de natuur. Het museum draagt niet alleen kennis uit over biodiversiteit, maar laat ook ervaren met hoeveel liefde de medewerkers zich hiervoor inspannen. Een bezoek aan Naturalis verandert je blik op de natuur en laat je nadenken over je plek op aarde. Verdeeld over bijna 6.000 m2 dwalen bezoekers langs themazalen, maar ook attracties, workshopruimtes, gezellige horeca en een prachtige winkel.

Architectuur

Voor het ontwerp van het nieuwe Naturalis krijgt het internationaal gerenommeerde Neutelings Riedijk Architecten uit Rotterdam de opdracht. Zij stellen een ‘ensemble’ als ontwerp voor, waarbij duurzaam gebruik gemaakt wordt van het bestaande gebouw, in combinatie met een geheel nieuw museum en laboratoriumgebouw. Het ontwerp valt op door een markante opengewerkte ‘glaskroon’, waarbij architect Michiel Riedijk zich liet inspireren door vormen uit de natuur. Michiel Riedijk: “De centrale hal met het opengewerkte dak is de plek die de oudbouw en nieuwbouw met elkaar verbindt, waar alle bouwdelen met ieder een eigen functie samenkomen: collectie, onderzoek en museum. In een zee van licht ontmoeten wetenschappers, medewerkers, families en schoolklassen elkaar hier. Het typeert het nieuwe Naturalis dat in het teken staat van samenhang en openheid.” Een andere eyecatcher in het ontwerp noemt Riedijk de gevel van het museum, bekleed met een opvallend rode natuursteen. “In deze travertin steensoort hebben zich in de loop der miljoenen jaren natuurlijke kristallen gevormd die voor een glinstering zorgen. Wanneer je de steen klieft heeft het een prachtige kleur en krijgt het de natuurlijke uitstraling die past bij Naturalis”, aldus Riedijk. Van mode naar architectuur: Iris van Herpen In het ontwerp werd gekozen voor integratie van het werk van een bekende modeontwerpster, Iris van Herpen. De Nederlandse ontwerpster, met grote internationale faam, ontwierp voor de gevel van het nieuwe museumdeel bijzondere drie-dimensionale reliëfsculpturen. Zij liet zich daarbij inspireren door natuurlijke vormen zoals je die in de collectie van Naturalis vindt. In totaal ontwierp Iris van Herpen 263 panelen die een totale lengte beslaan van ruim 1 kilometer, verdeeld over de gevel aan de binnen- en buitenkant van het museum. Door een speciaal voor dit ontwerp ontwikkelde techniek, lijken de betonnen vormen zijdezacht. Alsof ze van stof zijn, net als de innovatieve couture die Van Herpen maakt voor beroemdheden als Cate Blanchett, Beyoncé en Lady Gaga.

Meer informatie: www.naturalis.nl