Voorjaar 2019 opende de burgemeester van de gemeente Borken,  Mechtild Schulze Hessing,  de gerevitaliseerde camping ‘Borken am See’. De Nederlandse ondernemer Vasco van Gent kreeg de camping in november 2018 in handen om de vakantiebestemming nieuw leven in te blazen.

Voorjaar 2019 opende de burgemeester van de gemeente Borken,  Mechtild Schulze Hessing,  de gerevitaliseerde camping ‘Borken am See’. De Nederlandse ondernemer Vasco van Gent kreeg de camping in november 2018 in handen om de vakantiebestemming nieuw leven in te blazen.

Van Gent heeft er zijn hobby van gemaakt om minder goed lopende campings te revitaliseren. Het opnieuw in de markt zetten van verblijfsmogelijkheden voor toeristen is een bijzondere ‘tak van sport’.

Nadat de gemeente Borken in november 2017 haar fiat gaf aan het concept voor de doorstart van de camping is Vasco van Gent van scratch af begonnen met de aanleg van de nieuwe infrastructuur voor de nieuwe camping, de aanleg van de riolering en ander noodzakelijk leidingwerk.  

Vasco van Gent: “We hebben de grond volledig ‘verduurzaamd’,  zodat we een zo optimaal mogelijke omgeving realiseerden voor het plaatsen van eco-stacaravans en luxe glamping-tenten. We vinden vanuit die duurzaamheidsgedachte dat auto’s niet op het terrein bij de stacaravans mogen staan. Bagage van onze gasten brengen we van de parkeerplaats met elektrische golfkarren naar de chalets”. Bij de opening hadden zowel Mechtild Schulze Hessing als Vasco van Gent  veel lof voor de samenwerking tussen de gemeente en het team medewerkers van de camping. Voor de gemeente Borken is de vernieuwde camping  een verrijking van het recreatiegebied ‘Prӧbstinger See’.

Familiecamping

Het recreatiegebied bij de camping omvat twee meren, een netwerk van wandel -en fietspaden. Het gebied is een onderdeel van het uitgestrekte Naturpark de Hohe Mark. Voor toeristen uit Nederland en het Ruhrgebied is camping Borken am See een gemakkelijk bereikbare vakantiebestemming. Vasco van Gent: “We richten ons met name op gezinnen met kinderen. We zijn een overzichtelijke familiecamping met aantrekkelijke recreatieve voorzieningen voor kinderen. We hebben in het seizoen een animatieprogramma voor de kleintjes met Borky de beer, duurzame houten speelvoorzieningen, een midgetgolfbaan, een groot klimbos een zwemmeer, kanoverhuur.” Van Gent is op korte termijn van plan om op het terrein ook een zwembad te realiseren en het aantal glamping-tenten verder uit te breiden. Kortom, de Nederlandse ondernemer heeft aan onze oosterburen een mooi visitekaartje afgeven voor het hergebruik van campings.

Duurzaam paspoort ‘Borken am See’

  • Bestaande voorzieningen (zoals toiletgebouwen) ontmantelt of hergebruikt
  • Grond verduurzaamt (schoongemaakt)
  • Autovrije camping
  • Eco-stacaravans
  • Duurzame speeltuinen
  • Bagageservice met elektrische golfkarren

Meer informatie: www.campingborkenamsee.nl

Prioriteit Herontwikkeling vakantieparken en campings

Navraag bij Tourismus Borken gaf aan dat de voormalige gemeente camping Borken am See te maken had met problemen die zich ook in Nederland voordoen, zoals permanente bewoning en verouderde verblijfsaccommodaties. Voor Borken kwam daar ook bij dat asielzoekers soms hier onderdak vonden.  De gemeente nam daarom het besluit de camping te herontwikkelen en zocht naar geschikte partijen.

In de afgelopen tien jaar zien we in Nederland dat er allerlei initiatieven worden ondernomen om sterk verouderde vakantie- bungalowparken en campings te revitaliseren of te herpositioneren. Meestal is een en ander nodig om nieuwe impulsen te geven aan de verdere toeristische ontwikkeling van de regio. Niet onbelangrijk punt is ook dat de moderne toerist of recreant verwend is met kwalitatieve verblijfsaccommodaties zoals moderne  duurzame vakantiebungalows en glamping (luxe tenten).

Sommige toeristische gebieden in Nederland hebben een Ontwikkelingsmaatschappij opgericht waarin gemeenten en de Provincie participeren met het doel om noodlijdende parken te saneren. Illustratief voor deze aanpak is ‘Vitale Vakantieparken’ waarin 11 gemeenten op de Veluwe en de provincie participeren. Soortgelijke initiatieven zijn ook bekend in de provincie Noord-Holland.  Een van de kernpunten van een dergelijke aanpak is dat de diversiteit in het aanbod van het toeristische product vergroot moet worden.  Het gaat om een geïntegreerde aanpak waarbij recreatiemogelijkheden en verblijfsaccommodaties elkaar versterken.