Het nieuwe stropaviljoen in Groningen is onderdeel van proeftuin buildinG voor aardbevingsbestendig bouwen. Bouwkundig adviseur Peter Davids ziet ook kansen voor de recreatiesector.

Het nieuwe stropaviljoen in Groningen is onderdeel van proeftuin buildinG voor aardbevingsbestendig bouwen. Bouwkundig adviseur Peter Davids ziet ook kansen voor de recreatiesector.

Vernieuwend bouwen

Met een bewerking aan ruwe strobalen realiseert Straw Blocks Systems Legoachtige geprofileerde blokken. Hiervoor heeft het bedrijf zelf speciale machines ontwikkeld. Met TNO is een proefmuur van de blokken getest op de triltafel met positief resultaat. De stroblokken worden verwerkt in een licht houten frame tot prefab elementen voor gevel, vloer, dak en binnenwanden. Het zorgt voor hoge isolatiewaarden en damp-open voor een fijn binnenklimaat in je huis. 

Doel is het eenvoudige productieproces verder te optimaliseren door middel van automatisering en robotisering. Dan kan de kostprijs naar beneden, zodat de keuze tussen ecologische en meer belastende producten snel gemaakt is. Het concept van modern, industrieel en ecologisch prefab bouwen met de reststof stro is vernieuwend. Tegelijkertijd is bouwen met stro zo oud als de weg naar Rome. 

Ook voor recreatieve toepassingen?

We vroegen bouwkundig adviseur Peter Davids of hij ook kansen ziet voor deze bouwmethode in de recreatiesector. Davids: "Wij hebben meerdere recreatieve concepten liggen en zijn op diverse plaatsen bezig met ontwikkelingen maar het is nog niet tot de realisatie van die plannen gekomen. De prijs van deze bouwwijze zal niet de concurrentie aan kunnen gaan met een kunststof chalet. Als je aan een duurzame recreatie woning denkt dan moet je het eerder vergelijken met prijzen voor de stenen woningen van c.a. 300 m3."

Meer informatie:

www.pdavids.nl

www.strawblockssystems.nl/nl/