De gemeente Amsterdam zet haar voornemen door om de toeristenbelasting in de stad fors te verhogen. Voor hotels komt dat neer op € 3,- + 7% van de kamerprijs; voor campings; € 1,- + 7% overnachtingsprijs; voor Airbnb wordt 10% van de overnachtingsprijs (gemiddeld € 151) gerekend.

De gemeente Amsterdam zet haar voornemen door om de toeristenbelasting in de stad fors te verhogen. Voor hotels komt dat neer op € 3,- + 7% van de kamerprijs; voor campings; € 1,- + 7% overnachtingsprijs; voor Airbnb wordt 10% van de overnachtingsprijs (gemiddeld € 151) gerekend.

Ook voor dagrecreatieve activiteiten gaat de belasting omhoog: Het tarief voor vermakelijkhedenretributie (VMR) gaat van € 0,66 naar € 1,50 per persoon. En deze heffing wordt in 2020 uitgebreid naar gidsrondleidingen en in 2021 naar betaalde evenementen en festivals in de openbare ruimte.

Koninklijke Horeca Nederland in Amsterdam heeft nog tevergeefs een lobby gevoerd om de verhoging te beperken: "KHN Amsterdam heeft er van alles aan gedaan om wethouder Kock tot andere gedachten te brengen. Helaas zijn er geen veranderingen doorgevoerd in de Raadsvergadering van 10/11 juli."

Ontwikkelingen toeristische verhuur in Amsterdam

Uit de rapportage 'Toeristische verhuur van woonruimte 2018' van de gemeente Amsterdam, blijkt dat alleen al bij Airbnb het aantal geboekte advertenties steeg van 19.063 naar 21.040. De meeste woningen worden verhuurd binnen de ring. Gemiddeld 1 op de 8 koopwoningen wordt aangeboden voor vakantieverhuur. Amsterdam kent de hoogste prijzen in Europa. Zo brengt een appartement in Parijs gemiddeld 81 euro per nacht op; in Amsterdam is dat gemiddeld 151 Euro.

Nieuwe omstandigheden voor Bed and Breakfasts in 2020

Op 28 mei j.l. heeft het Amsterdamse college van B&W zijn concept huisvestingsverordening 2020 vrijgegeven voor inspraak. Daarin zijn verdere beperkende maatregelen voor het runnen van een B&B aangekondigd. De belangrijkste zijn:

  • alleen nog B&B door eigenaren die er zelf wonen
  • een vergunningenstelsel met een maximaal aantal vergunningen per wijk, toe te delen door loting voor een termijn van 5 jaar.

Als er in een wijk (daar heeft Adam er 99 van) al meer dan 100 B&B’s zijn, komen er niet meer bij, bij minder B&B’s is er nog groei mogelijk. Absolute grens is 4% van de woningvoorraad. In wijken met teveel overlast van vakantieverhuur wil de gemeente het daar kunnen verbieden.

Veruit meeste toeristen verblijven in een hotel

Momenteel verwelkomt Amsterdam 19 miljoen toeristen per jaar, waarvan ongeveer 10 miljoen in de stad overnachten (verblijfsgasten). Hotels, hostels en cruiseschepen zijn samen verantwoordelijk voor meer dan 90% van de verblijfsgasten in Amsterdam. (bron: rapport Ecorys) Er zitten nog 8.000 nieuwe hotelkamers in de pijplijn die circa 1.8 miljoen extra verblijfsgasten zullen aantrekken.

Het aantal vergunningen voor nieuwe hotels in Amsterdam wordt al langere tijd beperkt en zal richting de toekomst nog krapper worden. Nu al zorgt de krapper wordende hotelmarkt voor stijgende hotelprijzen.

Meer informatie:

Toeristenbelasting in de gemeente Amsterdam

Reactie KHN Amsterdam

Reactie Amsterdam Gastvrij (Bed and Breakfasts)