Friesland dreigt een oud attractiepark te gaan verliezen. Er is inmiddels een (crowdfund) initiatief op gang gekomen om het park alsnog te redden door een verhuizing naar een andere locatie.

Friesland dreigt een oud attractiepark te gaan verliezen. Er is inmiddels een (crowdfund) initiatief op gang gekomen om het park alsnog te redden door een verhuizing naar een andere locatie.

Zondag 25 augustus 2019 is de laatste dag dat bezoekers kunnen genieten van een dagje uit bij Sybrandy's Speelpark. De laatste jaren trekt het speelpark tussen de 35.000 en 40.000 bezoekers.

Moeilijke beslissing

Het is tijd voor een nieuwe uitdaging. Eigenaar Simon Sybrandy gaat met pensioen en voor zoon Rienk Sybrandy is het tijd voor wat anders. "We hebben er lang en diep over nagedacht. Deze moeilijke beslissing gaat niet over één nacht ijs. Uiteraard hebben we gezocht naar andere mogelijkheden. Zo is er gekeken of het haalbaar is extra personeel in te zetten. Dit brengt helaas hoge kosten met zich mee, waardoor de entreeprijzen, maar ook de horeca-prijzen fors omhoog gaan. Wij staan bekend als het goedkoopste park van Nederland en dat wilden we graag zo houden. Dat is onze succesformule", aldus Rienk.

Sinds 2013 staat het speelpark te koop. Er is in de afgelopen zes jaar actief gezocht naar een geschikte overnamekandidaat. Simon: "Tot onze grote spijt is deze niet gevonden. Diverse kandidaten hebben interesse getoond in ons speelpark, maar helaas heeft dit niet tot overname geleid. We vinden het ongelooflijk jammer dat het park na 55 jaar de deuren sluit. We hadden het graag anders gezien, want het is een gezond en goedlopend bedrijf. Voor de financiering is een aanzienlijk deel eigen vermogen nodig. Zelfs na verlaging van de vraagprijs bleek dit bij overnamekandidaten het grootste struikelblok." In het najaar van 2019 worden alle attracties en inboedel via een online veiling verkocht.

Een begrip in Zuidwest Friesland

In 1964 opende Rients Sybrandy tijdens de Pinksterdagen het park als vogelpark en fazanterie. Het had op 2 hectare grond een aanbod van vijfhonderd vogels van diverse pluimage. Het park kreeg er in de loop der jaren een bar dancing en een speeltuin bij. Uiteindelijk is het vogelpark onder leiding van Simon Sybrandy (de laatste 15 jaar samen met zoon Rienk) uitgegroeid tot het attractiepark voor kinderen van 3 tot 13 jaar.

Reddingsplan

Alhoewel de sluiting snel dichterbij komt, zijn er nog wel plannen om het attractiepark te redden. Zo lanceert ondernemer Sjerp Jaarsma van recreatieterrein De Hoge Gerzen een plan om alle attracties naar zijn terrein te verhuizen. De kosten zouden moeten worden gefinancierd d.m.v. een crowdfundingsactie. Zie: www.hegegerzen.nl/reddingsactie-sybrandys/

Er is geen mogelijkheid meer om het park over te nemen. Alleen nog de inboedel. Deze wordt in oktober via Troostwijk geveild.

Meer informatie: www.sybrandys.nl