De zomervakantie in Noord Nederland staat voor de deur en dat is te merken bij de Drentse recreatieondernemers. Na een mooi voorseizoen ziet de bezetting er voor de zomervakantie goed uit. Marketing Drenthe informeerde bij de Drentse ondernemers naar hun verwachtingen voor de zomer en naar de laatste trends.

De zomervakantie in Noord Nederland staat voor de deur en dat is te merken bij de Drentse recreatieondernemers. Na een mooi voorseizoen ziet de bezetting er voor de zomervakantie goed uit. Marketing Drenthe informeerde bij de Drentse ondernemers naar hun verwachtingen voor de zomer en naar de laatste trends.

Goede bezetting ondanks late boekingen

Voor de komende zomer ligt de gemiddelde bezettingsgraad voor bungalowparken al rond de 90%, bij hotels op 80%, voor groepsaccommodaties 70% en bij campings en B&B’s rond de 60%. Het merendeel van de eigenaren is tevreden over de bezettingsgraad tot dusver. Vooral campingeigenaren melden dat gasten steeds later boeken. Jurgen Weenink van Camping Torentjeshoek vertelt dat het weer altijd een rol blijft spelen, ook vorig jaar had hij veel last-minute boekingen. Roeël Moorman van Vakantiepark de Fruithof beaamt dit, hij verwacht dat de warmere Hollandse zomers voor meer Nederlandse kampeerders zullen gaan zorgen. Ook in het voorseizoen merkten de campingbedrijven dat het weer sterk van invloed was op hun bezetting. Astrid Crum, directeur Marketing Drenthe geeft aan dat het aantal vakantiegangers in Drenthe groeit; "In 2018 ontvingen we in Drenthe bijna 2 miljoen gasten".

Trends: meer behoefte aan rust, privacy en persoonlijke aandacht

Rust, authenticiteit en behoefte aan privacy zijn de trends volgens Drentse ondernemers. Wilma Fieten van Bungalowpark het Nolderwoud voegt hieraan toe dat gasten vooral ook blij zijn met de persoonlijke aandacht die ze geven. De rust in Drenthe wordt samen met de bosrijke omgeving en leuke uitstapjes in Drenthe zeer gewaardeerd. Helen Norp van Bed & Breakfast de Veenstraal herkent dit: "mensen zijn echt op zoek naar een plek waar zij kunnen ontstressen, zelf hun gang kunnen gaan, privacy hebben en het buitenleven kunnen ervaren". Frans en Anne Plat van Groepsaccommodatie De Vier Eiken zien bij hun accommodatie dat gasten meer ontzorgd willen worden. Gasten willen volgens hen graag luxe in combinatie met natuur en welness.

Ook buitenlandse gasten zijn op zoek naar rust en ruimte. Vier op de tien ondernemers zien dan ook een stijging in internationale gasten. Zo ook familie Hulshof van camperpark Nuuverstee "Wij ontvangen vooral meer Duitsers en Belgen, maar ook gasten uit andere landen". Astrid Crum is blij met deze trends. "Dat gasten zoeken naar authentieke ervaringen, puurheid en persoonlijke aandacht past uitermate goed bij Drenthe".

WILDLANDS must-see in Drenthe

Wanneer de gasten om tips vragen, hebben de ondernemers er genoeg om te delen. Een bezoek aan Wildlands wordt het meest aangeraden. De dierentuin verdient het om meer gasten te krijgen volgens de Drentse ondernemers. Ook Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Drents Museum, het Gevangenismuseum in Veenhuizen, het Hunebedcentrum en Orvelte worden veel genoemd als highlights die een toerist absoluut gezien moet hebben in Drenthe. Fietsen en wandelen in de natuur, de Nationale parken en natuurlijk de hunebedden worden door ondernemers eveneens goed in de etalage gezet. Theaterspektakel de Mammoet, die volgend weekend in première gaat op het Buinerveld, wordt ook door veel ondernemers getipt.

meer informatie: drenthe.nl/zomervakantie