Tijdens de eerste editie van de Independent Hotels Show in Amsterdam (8 & 9 mei) werden in enkele bijeenkomsten trends in de travel- en hospitality industrie gedeeld.

Tijdens de eerste editie van de Independent Hotels Show in Amsterdam (8 & 9 mei) werden in enkele bijeenkomsten trends in de travel- en hospitality industrie gedeeld.

Trendwatcher Holly Friend van The Future Laboratory gaf bezoekers in ‘The travel future forecast’ een inkijkje in enkele micro-trends wereldwijd:

 • Hedendaagse versie van luxe: More is More gaat niet meer op; Het is nu Less but Better! Gasten zoeken kwaliteit en willen minder afval produceren. Een voorbeeld: het aanbieden van schoonheidsproducten in bulk dispensers, maar dan wel alleen topmerken van de allerbeste kwaliteit.
 • Meer aandacht voor het welzijn van de gast. Denk aan het aanbieden van meditatiesessies, invisible roomservice of een heuse hotelbibliotheek waaruit de gast zijn favoriete boek kan bestellen en dit ’s avonds naast het nachtkastje vindt.
 • Technonology is key! Denk aan een robot die je incheckt, je informatie over de stad/regio kan geven en ’s ochtends ook nog een eitje voor je bakt

In de ‘Let’s get personal’ sessie gingen Joost van Beek (The Student Hotel), Erik-Jan Ginjaar (Postillion Hotels) en Jorn Heikens (Student Stenden Hotel Management School) onder leiding van Charles van Gogh (Mise en Place) in gesprek over o.a. het aantrekken van goed personeel.

 • Reviewsites waar werkgevers worden beoordeeld, worden steeds belangrijker.
 • Ook spelen Tinder-achtige apps waar werkgevers en werknemers elkaar kunnen ontmoeten, een grote rol.
 • We zien steeds meer gebruik van Instagram voor professionele doeleinden, o.a. bij het antecedentenonderzoek voor managementposities, maar ook bij twijfelachtige ziekmeldingen.

Tijdens een drukbezochte sessie van trendwatcher Vincent van Dijk kregen bezoekers een inkijkje in the Hotel Room of the Future en werden 10 belangrijke hoteltrends gepresenteerd.

 1. Nooit meer wachten bij een balie, of je paspoort laten zien. Online inchecken via een app is the new thing. En je kamer open je via smartlock op je telefoon. Easy does it!
 2. Gordijnen dicht, de airco bedienen, je favoriete muziek en de koffiemachine die een cappuccino voor je maakt en dat alles met één druk op de knop. Automatisering van roomservices, bijv. d.m.v. tablets, zal alleen nog maar een grotere vlucht nemen.
 3. Iedere gast is uniek! Service op maat op basis van big data, is waar het om gaat draaien.
 4. Ondanks alle technologie, blijft persoonlijke communicatie met de gast van belang. Denk bijv. een chatprogramma waarmee de gast vanuit de kamer met het hotel kan communiceren.
 5. Door ruimtegebrek worden meubels steeds flexibeler. Een koffietafel wordt in een handomdraai een bureau waar je aan kunt werken. En de tv wordt automatisch een spiegel zodra je dichterbij komt.
 6. Introductie van stemgestuurde apparatuur in hotelkamers. ‘Hé Google, zet airco op 19 graden!”
 7. Douchetoiletten, zoals we die nu al veel in Azië zien, zullen de nieuwe hygiënische standaard worden.
 8. Door luchtvervuiling in grote steden, zal er steeds meer behoefte zijn aan systemen die voor schone lucht kunnen zorgen.
 9. Healthy housekeeping zonder gebruik van chemische middelen: gezond voor medewerkers én gast.
 10. Green is the new gold! Kernwoorden voor de hotelier van de toekomst zijn duurzaamheid, low waste en hergebruik van water.

Meer informatie: www.independenthotelshow.nl