Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Deze geplande verhoging geldt per 1 januari 2019. De definitieve beslissing wordt genomen op Prinsjesdag (18 september). De Tweede en Eerste Kamer moeten dan nog akkoord gaan met dit plan. Ondernemers hebben vanaf Prinsjesdag nog ruim 100 dagen de tijd om te anticiperen. Veel brochuremateraal en overzichtsgidsen zijn op dat moment al gedrukt. Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Deze geplande verhoging geldt per 1 januari 2019. De definitieve beslissing wordt genomen op Prinsjesdag (18 september). De Tweede en Eerste Kamer moeten dan nog akkoord gaan met dit plan. Ondernemers hebben vanaf Prinsjesdag nog ruim 100 dagen de tijd om te anticiperen. Veel brochuremateraal en overzichtsgidsen zijn op dat moment al gedrukt. Schade recreatie- en horecasector en banenverlies

Zowel brancheorganisatie RECRON als Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaan er van uit dat de verhoging van het lage BTW tarief een voldongen feit is. De recreatiesector wordt door de maatregel zwaar getroffen omdat er op dit moment relatief veel recreatieve diensten onder dit tarief vallen (o.a. kampeergelegenheid bieden, Het verstrekken van logies door hotels, pensions en vakantieparken voor een korte periode, entree voor attractieparken, dierentuinen, musea, bioscopen, zwembaden sportwedstrijden, verkoop van eten en drinken.) Aangezien toerisme een internationale georiënteerde markt is, wordt er grote schade verwacht door de RECRON; "De vraaguitval die dit veroorzaakt kost de Nederlandse economie veel geld en gaat ten koste van 55.000 banen." Ook KHN heeft een schadeberekening gemaakt: "Bij verhoging van het 6 procent btw-tarief leveren de horeca en andere partners in de gastvrijheid economie zoals recreatie, musea en cultuur naar verwachting zo’n 1,5 miljard euro aan omzet in." In een overleg met het ministerie van Financiën heeft RECRON voorzitter Cees Slager drie pijnpunten genoemd die spelen in de recreatiesector:

  • Stapeleffecten; niet alleen de nationale overheid legt steeds meer belastingdruk op. Ook de toeristenbelasting maakt een steeds groter deel uit van de consumentenprijs.
  • Grenseffecten; ondernemers in een grensgebied lopen nog veel meer schade op omdat de drempel om elkders te kopen en boeken veel lager is.
  • Onze positie in het internationale speelveld. Wij worden steeds duurder en verliezen markt aan het buitenland, want goedkope vliegvakanties en auto vakanties naar dichtbij bestemmingen zijn niet duurder worden.

Zie ook: Lobby RECRON Diensten en producten die onder het lage BTW tarief vallen Artikel op Pretwerk: Recreatiesector banenmotor Ingangsdatum 1 januari 2019 Het kabinet wil haast maken met de plannen. Als ingangsdatum wordt gerekend op 1 januari 2019. Als een prestatie in 2019 plaatsvindt, maar de betaling is al in 2018 voldaan, dan geldt nog het tarief van 6 procent. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mensen die nu al een kampeerplek voor het seizoen 2019 willen vastleggen. Veel overzichtsgidsen (b.v. campinggidsen) en papieren promotiemateriaal worden nu al ontworpen en gedrukt. Daarin worden vaak nog prijzen opgenomen. Van ondernemers wordt o.a. verwacht dat zij (met dank aan overzicht KHN):

  • Het nieuwe BTW tarief in hun administratie verwerken
  • De verwerking van nieuwe verkoopprijzen in afreken- en kassa-systemen, offertes, websites en menukaarten
  • Uw facturatie en btw-aangifte aanpassen bij de jaarovergang. Let op: Ook offertes die u in 2018 opstelt voor goederen of diensten die u in 2019 levert, moeten uitgaan van een btw-tarief van 9 procent.
Compenserende maatregelen

Het belastingplan van het nieuwe kabinet heeft ook diverse compenserende maatregelen ingebouwd. Tegenover deze hogere belastingopbrengst stelt het Kabinet lagere inkomstenbelasting en lagere winstbelasting voor ondernemers. Ook wordt er gezocht naar maatregelen om de regeldruk te verlagen. De balans van belastingverhogende BTW en compenserende maatregelen pakt voor de recreatiesector zeer negatief uit. Meer informatie; www.khn.nl