
productie belemmeringen ervaart door personeelstekort 2015 en 2018 in procenten, eerste kwartaal[/caption] Vaker uit eten en naar de dierentuin De stijging van werkgelegenheid in de horecasector is niet nieuw. Sinds 2011 zijn er al zo'n 90.000 banen bijgekomen. Dat komt onder meer omdat we vaker een bezoek brengen aan restaurants, recreatieparken en dierentuinen. Bijna een derde van de recreatieparken en een kwart van de hotels ervaren belemmeringen in de bedrijfsvoering vanwege een tekort aan personeel. Dat ligt hoger dan het landelijke gemiddelde voor alle sectoren, dat zo’n 18 procent bedraagt. Bij hotels en vakantieparken is de bereikbaarheid voor het personeel regelmatig een knelpunt. Dit speelt met name in regio’s als Zeeland, Drenthe of Gelderland, waar het niet altijd makkelijk is ergens met het openbaar vervoer te komen.

- Een aantal horecaondernemers biedt aantrekkelijke werktijden aan, zodat werknemers bijvoorbeeld minder dagen en minder in de avonden en weekenden hoeven te werken.
- Andere ondernemingen stappen over naar een vierdaagse werkweek.
- De groeiende 'daghoreca' (bijvoorbeeld koffiezaken, lunchrooms en cafés) bieden de mogelijkheid om op andere uren te werken.
- Ondernemingen investeren in opleidingen en cursussen voor werknemers. Dat doen ze vaak in samenwerking met UWV en gemeenten.
- CenterParcs biedt medewerkers housekeeping een contract aan van 13 maanden met uitzicht op een vaste baan, een goed inwerktraject van 10 dagen, en goede begeleiding tijdens het werk.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd. Klik hier om in te loggen.