Wandelingen die zijn opgenomen in het NS Eropuit boekje, zorgen altijd voor een flinke toename van wandelaars. Horeca en recreatiebedrijven langs de route kunnen daar op inspelen. Dit jaar vinden de vier nieuwe routes: Boxtel - Best, Brummen - Zutphen, Delft - Rotterdam en Dalfsen - Zwolle. Wandelingen die zijn opgenomen in het NS Eropuit boekje, zorgen altijd voor een flinke toename van wandelaars. Horeca en recreatiebedrijven langs de route kunnen daar op inspelen. Dit jaar vinden de vier nieuwe routes: Boxtel - Best, Brummen - Zutphen, Delft - Rotterdam en Dalfsen - Zwolle.

De vier routes die dit jaar verdwijnen uit het NS-pakket zijn: Boerskotten, De Horsten, Nijenhuis en Paterswoldsemeer-Groningen. De nieuwe routes van seizoen 2018-2019:

  1. Hart van het Groene Woud: Boxtel – Best, 14,5 km. Alle tekenen van bewoning zijn na het dorpje Lennisheuvel op slag verdwenen. Al wandelend langs een beek, door stille bossen en over oude zandwegen kom je helemaal tot rust. Met wat geluk sta je in natuurgebied De Scheeken misschien wel oog in oog met een edelhert. Maar ook zonder zo’n ‘wilde’ ontmoeting is deze route een absolute aanrader.
  2. [caption id="attachment_54229" align="alignright" width="300"] Wandelaars bij de IJssel - foto Bureau Hanzesteden[/caption] Uiterwaarden van Cortenoever: Brummen - Zutphen, 12,5 of 16,5 km. Van station Brummen gaat de route over verharde paden en dijken langs de groene IJsseluiterwaarden waar je kunt genieten van weidse uitzichten. Halverwege is het mogelijk om– buiten het broedseizoen (15 mrt tot 15 juli) – het Laarzenpad van Staatsbosbeheer te volgen, dwars door een natuurreservaat. Hanzestad Zutphen is een aantrekkelijk eindpunt.
  3. Schiedam Jeneverstad: Delft-Zuid – Schiedam – Rotterdam, 8, 13, of 19 km. Een zeer gevarieerde route. Eerst wandel je door parken, bosjes, weilanden, langs sloten en kanalen. En dat in het Groene Hart! Dan volgt de oude binnenstad van Schiedam, stad van de jenever. Een bezoek aan een museum of branderij smaakt naar meer. Via de Merwehaven en een oude spoorlijn loop je naar station Rotterdam Centraal.
  4. Overijsselse Buitenplaatsen: Dalfsen – Zwolle, 17,5 km. Vanaf station Dalfsen is het een klein stukje lopen naar landgoed Den Berg. Al snel volgen Mataram en De Horte. Drie prachtige buitenplaatsen, elk met een eigen sfeer. Via recreatieplas de Wijthmenerplas en een stadspark kom je na ruim 17 km bij station Zwolle uit.

Verdwalen tijdens een NS-wandeling is vrijwel onmogelijk, want de routes zijn van a tot z gemarkeerd. Bovendien kun je van elke route gratis een beschrijving, kaartje en gps-track downloaden. NS-wandelingen zijn altijd actueel en worden onderhouden door honderden enthousiaste vrijwilligers, overal in het land. Meer informatie: www.ns.nl/dagje-uit/wandelen#/ www.wandelnet.nl/themas/ns-wandelingen