De 4e editie van vakblad Recreatief Totaal in 2016 focust op 'Spelen'. Met de Recreatie Vakbeurzen Hardenberg (8-10 november) en Gorinchem (14-16 november) in aantocht, waar veel speeltoestellen worden ingekocht, kijkt speeladviseur Speelplan naar de voorbereiding die nodig is om een speelplek leuk en veilig in te richten en de juiste speeltoestellen daarbij te selecteren. Maar ook sportief spelen komt in deze editie ruim aan bod. De 4e editie van vakblad Recreatief Totaal in 2016 focust op 'Spelen'. Met de Recreatie Vakbeurzen Hardenberg (8-10 november) en Gorinchem (14-16 november) in aantocht, waar veel speeltoestellen worden ingekocht, kijkt speeladviseur Speelplan naar de voorbereiding die nodig is om een speelplek leuk en veilig in te richten en de juiste speeltoestellen daarbij te selecteren. Maar ook sportief spelen komt in deze editie ruim aan bod. RT4 2016Hoe richt ik een nieuwe speeltuin in?

(p.12) Veel ondernemers kopen op basis van ervaring hun speeltoestellen in. Adviesbureau Speelplan heeft een systematiek ontwikkeld waarbij je in drie stappen gestructureerd de inrichting en toestellen kiest die het beste aansluit bij je doelgroep, omgeving en doelstellingen.

 1. Breng de randvoorwaarden in kaart (o.a. de doelgroep),
 2. Waar moet je op letten bij het maken van een inrichtingsplan en
 3. Sta bij de realisatie direct al stil bij het beheer.

De tekst is opgebouwd uit korte blokjes die kunnen dienen als checklist. Active Fun Park; een attractiepark in de bomen (p.6) Klimpaden in de bomen waren tot nu toe vooral in te delen in de categorie (klim)sporten. Met de introductie van het Active Fun Park zijn daar veel elementen bij gekomen die een recreatiever insteek hebben; met o.a. een ballenbak in netten in de bomen of een tubingbaan op een nettenstructuur. (zie ook ons eerdere artikel op Pretwerk.nl) Vrij toegankelijk speelpark bij Zwembad Batenstein (p. 8) BatensteinBuiten is het nieuwe speelpark van binnenzwembad Batenstein in Woerden. Door d keuze van attracties en speeltoestellen heeft ontwerper VrienDD er een echt familiepark van gemaakt. Opvallend is dat het zwembad heeft gekozen voor gratis entree tot het park. Er zijn daardoor wel andere verdienmodellen nodig... Padelsport groeit spectaculair in Nederland (p.11) De sport is laagdrempeliger dan tennis en biedt daardoor ook meer kansen voor recreatieve gebruikers. In Spanje is Padelsport inmiddels de tweede meest beoefende sport; na voetbal. Ook in Nederland is de sport bezig aan een opmars. Tennisverenigingen, maar ook vakantieparken zien kansen. En verder in deze editie:

 • Column van Bas Hoogland over het beoordelen van je eigen bedrijf (p.17)
 • Reportage van een nieuw Center Parcs Park in Franrijk: Bois aux Daims
 • Flexibele aankomst en vertrekdata in de bungalowsector
 • Marketing en promotie van Groningen
 • Kansen voor een boerenpretpark
 • Reportage Puy du Fou; een Frans themapark zonder attracties, maar gebaseerd op shows.
 • Verslag van indoor attractie Mattel Play Liverpool (o.a. bob de Bouwer)
 • Verleid je bezoekers met de online principes van beïnvloeding
 • Systemen en producten steeds meer met elkaar verknoopt (techniek / Seijsener)
 • Alle informatie over de Recreatie Vakbeurs Hardenberg (beursspecial)

De online editie van het vakblad is gratis te lezen via: www.recreatieftotaal.nl Bewaren Bewaren