"Toeristische informatie combineren met een streekmuseum." Dat is de basis van het nieuwe concept 'ToerismePoort' dat deze maand bij museum Klok en Peel in Asten werd gelanceerd. Het is in de eerste plaats een fysiek start- en knooppunt in en rond het museum, van waaruit toeristen alle natuur- en cultuurhistorische verhalen, collecties en bezienswaardigheden in de Brabantse Peel kunnen ontdekken. Is dit een goed alternatief voor een VVV? "Toeristische informatie combineren met een streekmuseum." Dat is de basis van het nieuwe concept 'ToerismePoort' dat deze maand bij museum Klok en Peel in Asten werd gelanceerd. Het is in de eerste plaats een fysiek start- en knooppunt in en rond het museum, van waaruit toeristen alle natuur- en cultuurhistorische verhalen, collecties en bezienswaardigheden in de Brabantse Peel kunnen ontdekken. Is dit een goed alternatief voor een VVV?

[caption id="attachment_42795" align="alignright" width="300"]Astronomisch uurwerk van Museum Klok & Peel (Fotograaf Cor van de Ven) Astronomisch uurwerk van Museum Klok & Peel (Fotograaf Cor van de Ven)[/caption] Het museum biedt hiervoor de toeristische voorzieningen en papieren en digitale informatiemiddelen. ToerismePoort is echter vooral een aanpak die alle musea, instellingen en educatiecentra op het gebied van natuur en cultuur in een regio met elkaar verbindt. Doordat alle verhalen op één plek samenkomen, kan het complete verhaal over De Peel worden verteld. ToerismePoort Klok & Peel is op 10 pijlers gebouwd.

  1. Museum
  2. Educatie
  3. Praktische voorzieningen
  4. Eigentijdse bezoekersinformatie
  5. Natuur- en cultuurhistorische boekjes
  6. Levende tentoonstelling ‘De Peel, een mysterie’
  7. Samenwerking kleinere musea en andere instellingen
  8. Maatschappelijke relevantie en duurzaamheid
  9. Impuls vrijetijdseconomie
  10. 10. Opmaat naar Centrum voor Peelstudies en Singing Bronze Foundation
ToerismePoorten verder uitrollen?

Het vertellen van één verhaal op een eigentijdse manier geeft een grote impuls aan de vrijetijdseconomie. Daarom is ToerismePoort een format dat een voorbeeld kan zijn voor andere Brabantse regio’s. Overigens zijn er in Brabant ook al diverse Natuurpoorten die een vergelijkbare rol vervullen.  Tijdens het symposium ‘De Peel als culturele biotoop’, dat aan de opening van de ToerismePoort voorafging, werd o.a. geopperd:  "De toerist van nu verwacht een totaalbeleving. Daarom is het goed dat een regio zich als één geheel verbindt en presenteert." Visit Brabant ondersteunt de roep voor de financiering van professionele menskracht die een dergelijk initiatief nodig heeft, wat ook door Joep Baartmans-van den Boogaart, voormalig gedeputeerde cultuur van de Provincie Noord-Brabant, werd bepleit: "Museum Klok & Peel bewijst al jaren dat het met zeer weinig geld, een kleine staf en een groot collectief van vrijwilligers en mensen van Atlant Groep enorm veel tot stand weet te brengen. Hierbij verdient ook de financiële trouw van de gemeente Asten een compliment. Maar om een initiatief als ToerismePoort toekomstbestendig te maken zijn meer vaste krachten nodig bij het museum als spil van het totaalconcept. De provincie zou de middelen moeten kunnen vinden om hieraan hetzelfde bij te dragen als de gemeente Asten. Het wordt tijd dat het museum krijgt wat het verdient". Tentoonstelling met link naar het gebied Na de opening van de ToerismePoort onthulde Museum Klok & Peel ook de nieuwe levende tentoonstelling ‘De Peel, een mysterie’. De expositie verbindt de natuur- en cultuurhistorische verhalen in De Peel met elkaar en is hiermee een exponent van de verbindingen die de ToerismePoort in de Peelregio legt. De tentoonstelling is voor toeristen de beste eerste kennismaking met het gebied en bevat ook een spannende ontdekkingsreis door De Peel voor kinderen, met onder andere het lopen op veenmos en het volgen van dwaallichtjes. Meer informatie: www.toerismepoortklokenpeel.nl