De klimaatconferentie in Parijs is gisteren officieel van start gegaan. Als ondernemer heb je natuurlijk geen conferentie nodig om duurzaam aan de slag te gaan. Wel is het handig om een te kijken naar het 5-stappenplan van het klimaatplein.  De klimaatconferentie in Parijs is gisteren officieel van start gegaan. Als ondernemer heb je natuurlijk geen conferentie nodig om duurzaam aan de slag te gaan. Wel is het handig om een te kijken naar het 5-stappenplan van het klimaatplein. zon

De 5 stappen:

  1. Waar wordt binnen mijn organisatie energie verbruikt? Door het energieverbruik van uw organisatie of een specifiek product in kaart te brengen, creëert u bewustwording en inzicht. Met die gegevens kunt u vervolgens een eigen CO2-voetafdruk berekenen.
  2. Hoe bespaar ik op het energieverbruik van mijn organisatie? Vervolgens gaat u uw energieverbruik reduceren. Ontdek de innovatieve oplossingen bij de volgende rubrieken en vraag de daarbij genoemde partners van het Klimaatplein naar de mogelijkheden.
  3. Hoe ga ik zelf duurzame energie opwekken? De energie die u na genomen reductiemaatregelen nog nodig heeft kunt u, door gebruik te maken van bijvoorbeeld de zon, de wind of biomassa, zelf (of samen met anderen in uw regio) duurzaam opwekken.
  4. Waarmee compenseer ik (nog) niet te reduceren CO2-uitstoot? Door (nog) niet reduceren uitstoot van CO2 van bijvoorbeeld uw wagenpark of vliegreizen te compenseren neemt u hier toch 100% verantwoordelijkheid voor.
  5. Hoe communiceer ik de genomen stappen met mijn stakeholders? Klanten, medewerkers en andere belanghebbenden kunnen de door u genomen stappen naar energiebewust ondernemen pas waarderen wanneer ze ervan weten.

Bij elke stap wordt, op de website van het Klimaatplein,  een uitgebreide toelichting gegeven, o.a. met checklisten en een introductiefilmpje. Meer informatie: www.klimaatplein.com/5-stappenplan-naar-co2-neutraal-ondernemen