Waar dagattracties hun best doen om nieuwe verdienmodellen aan hun parken te koppelen legt de ANWB deze kostenverhogers genadeloos bloot. In de laatste editie van De Kampioen wordt voor pretparkbezoekers een lijstje met tips opgesteld om kosten te besparen. Wie deze tips doorleest kan zich ook positief onderscheiden.  Waar dagattracties hun best doen om nieuwe verdienmodellen aan hun parken te koppelen legt de ANWB deze kostenverhogers genadeloos bloot. In de laatste editie van De Kampioen wordt voor pretparkbezoekers een lijstje met tips opgesteld om kosten te besparen. Wie deze tips doorleest kan zich ook positief onderscheiden. 

[caption id="attachment_38381" align="alignright" width="259"]zelf eten meenemen? zelf eten meenemen?[/caption] De kostenbesparingstips:

  1. De entreeprijs voor een groot en uitgebreid park is veel hoger dan voor een kleinschalig park. Bekijk goed of voor jouw gezelschap al die extra's wel nodig zijn. (red.: hiervan kunnen met name kleinere parken profiteren)
  2. Let op de kinderleeftijden per park. Kinderen betalen minder, maar de minimumleeftijd verschilt per park.
  3. Overweeg een seizoenspas. De ANWB wijst op de sterk wisselende terugverdientijd. Bij sommige parken zijn twee bezoeken al voldoende. Bovendien worden er vaak extraatjes aangeboden aan seizoenkaarthouders.
  4. Koop kaartjes online. Bijna alle parken bieden korting bij online verkoop. Door de slagkracht van de ANWB kunnen zij via hun portal Land van ANWB vaak extra korting aanbieden. (red.: ook parken zijn gebaat bij de online verkoop van kaartjes. Dit levert een besparing op (automatisering) bij de entree. Zorg wel dat er niet te veel nieuwe obstakels worden opgeworpen bij de entree - snelle doorloop voor online boekers. Bij een online boeking heb je ook de mogelijkheid om contactgegevens te vragen. Nuttig om na afloop om feedback te vragen of herhaalbezoek te stimuleren.)
  5. Eigen eten meenemen. Huur daarvoor desnoods een bolderkar.  (red: Op de website van de ANWB worden enkele negatieve uitschieters genoemd. Wie redelijke prijzen hanteert doet er verstandig aan om deze op de website te communiceren. Weinig mensen lopen voor hun lol de hele dag met een kar te zeulen. zie ook: Consumpties dagattracties te duur?)
  6. Wat kosten de extra's zoals parkeren, fotografie en souvenirs. Dit zijn kosten die vaak niet in de overweging worden meegenomen, maar een dagje uit fors duurder kunnen maken. (red.: Dit zijn nu juist de zaken waar attracties wat extra inkomsten uit proberen te genereren om de korting op entree wat te compenseren. Geef de mensen waar voor hun geld en bedenk dat souvenirs voor je park ook een promotionele waarde hebben.)
  7. Vermijd de drukte. Steeds meer parken bieden een dalurentarief aan. (red. dit is en belang van zowel consument als ondernemer. Door het bezoek te spreiden kan een park efficiënter werken. Door flexibele prijzen in te voeren kun je een deel van het bezoek sturen naar de rustige momenten. )

Als voordeligste park van Nederland komt Speelpark Sybrandy’s in het Friese Oudemirdum uit een inventarisatie van de ANWB. Meer informatie: Artikel met besparingstips op ANWB Kampioen (met ook een overzicht van de prijzen van entree, kortingen, parkeren, een kopje koffie, kroket, friet met mayo, flesje water en een pakket familiebezoek 4 personen all in. )