Meer Belgen zullen dit jaar op vakantie gaan (57%) in vergelijking met vorig jaar; een aantal dat het cijfer van topjaar 2012 sterk benadert (59%). Wel neemt het vakantiebudget wat af. De stijging van de vakantie-intentie betreft zowel de vakantiegangers die meermaals op reis zullen gaan (17%, +4 ptn), als diegenen die éénmalig op vakantie vertrekken (40%, +6 ptn t.o.v. 2014). Meer Belgen zullen dit jaar op vakantie gaan (57%) in vergelijking met vorig jaar; een aantal dat het cijfer van topjaar 2012 sterk benadert (59%). Wel neemt het vakantiebudget wat af. De stijging van de vakantie-intentie betreft zowel de vakantiegangers die meermaals op reis zullen gaan (17%, +4 ptn), als diegenen die éénmalig op vakantie vertrekken (40%, +6 ptn t.o.v. 2014).beachVakantiebarometer 2015: de grote tendensen
 • Vakantievertrekken: 57% van de Belgen stelt deze zomer op reis te zullen vertrekken, hetzij een gevoelige toename t.o.v. 2014 (+10 ptn). Zelfde tendens bij de Europeanen: 60 % verklaart deze zomer 1 of meerdere keren op reis te zullen vertrekken. Vorig jaar was dit nog 54%.
 • Het gemiddeld vakantiebudget voor deze zomer (gemiddeld gezinsbudget) van de Belgen daalt met € 202 en bereikt het hiermee een totaal van € 2.375. De stijging van het aantal vertrekken van vakantiegangers met een laag vakantiebudget, heeft het gemiddeld budget van de Belgen naar beneden getrokken.
 • Europa is en blijft de favoriete bestemming van 79% van de Belgen. Voor onze landgenoten scoort een vakantie naar Frankrijk nog altijd het beste (30%), gevolgd door Spanje (12%), Italië(10%) en… België (10%).
 • Het klimaat blijft voor de Belg het belangrijkste keuzecriterium, gevolgd door de toeristische infrastructuur. Het budget blijkt dit jaar voor de reizende Belgen minder belangrijk te zijn.
 • De ideale vakantie van de Belgen volgt hetzelfde patroon als de vorige jaren: cultuur, samenzijn met familie/vrienden en rust.
 • Vakantiegangers blijven globaal genomen bezorgd voor gezondheidsfactoren op reis of bij de thuisblijvers.
De vakantie van de Nederlandstalige vs. de Franstalige Belgen
 • De Nederlandstaligen vertrekken talrijker op vakantie (58%, t.o.v. 56% van de Franstaligen).
 • De Franstaligen kiezen vaker voor één reis (44%) dan de Nederlandstaligen (38%), terwijl 20% van de Nederlandstaligen meerdere reizen maakt (vs 12% van de Franstaligen).
 • Geen grote verschillen in de vakantieduur van de Nederlandstaligen en de Franstaligen.
 • Nederlandstaligen en Franstaligen verkiezen Frankrijk (38% FR vs 24% NL) als bestemming, gevolgd door Spanje (14% NL vs 10% FR).
 • Het vakantiebudget van de Belgen daalt met 8% (-10% bij de Franstaligen en -6% bij de Nederlandstaligen). Het verschil tussen het FR en NL budget bedraagt 91 € (2.336 € voor de NL en 2.427 € voor de FR).
 • De Nederlandstaligen boeken vooral via reisagentschappen (27%), terwijl de Franstaligen graag gebruik maken van websites van luchtvaartmaatschappijen en hotels (33%).

Meer informatie: Europ Assistance Vakantiebarometer